• Afvalhoop of nieuw materiaal? Gerard de Winter ziet mogelijkheden.
• Afvalhoop of nieuw materiaal? Gerard de Winter ziet mogelijkheden. Foto: Anne Marie Hoekstra

Impuls voor de kringloopeconomie

regio • Met het project Waarde in de Waard geeft BlauwZaam de kringloopeconomie in de regio een impuls. Het zou wel eens tot verrassende resultaten kunnen leiden: nieuwe producten en diensten uit 'afval'.

Afval staat bij zzp-er Gerard de Winter tussen aanhalingstekens. Want dat wat wordt afgedankt, kan bij nader inzien toch van waarde zijn. Zo neemt Circuwear in Gorinchem oude bedrijfskleding terug om daar vervolgens nieuwe producten van te laten maken. Ander voorbeeld: het bedrijf VerdraaidGoed maakt originele tassen van afgedankt reclamedoek. Volgens De Winter, projectleider van Waarde in de Waard, moet er veel meer mogelijk zijn. "We gaan vijftien bedrijven bij elkaar brengen", kondigt hij aan. De Winter voert dit initiatief van Blauwzaam uit met Lisanne Addink, oprichter van VerdraaidGoed.

Hoe gaan De Winter en Addink dat doen? "Aan de hand van materiaalkaarten zullen we bij deelnemers de materiaalstromen in kaart brengen. Wat is het materiaal, hoeveel is het, wat is de waarde? Neem bijvoorbeeld groenafval. Dat kun je verstoken, maar wellicht kun je er ook iets mee doen wat meer waarde oplevert. Ook zullen we bekijken wat de ambities van ondernemers op dit vlak zijn en waar hun mogelijkheden liggen." Het is de bedoeling dat er in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden nieuwe ketens ontstaan. "Een bedrijf kan zowel aanbieder als ontvanger zijn van een reststroom. Het zou zomaar kunnen zijn dat een bedrijf aan het eind van het traject een heel nieuw idee in handen heeft dat marktwaarde heeft." Het project start met vijftien organisaties of bedrijven, maar het is niet de bedoeling dat het daarbij blijft. BlauwZaam wil anderen inspireren ook het circulaire pad op te gaan. "We willen een vliegwiel in beweging brengen." De Winter heeft goede hoop dat het niet bij vijftien koplopers zal blijven. "Ondernemers hebben wel het verlangen om het beter te doen, maar weten soms niet waar te beginnen."

BlauwZaam wil met de deelnemers aan het project toewerken naar twee tot drie concrete, uitvoerbare concepten van nieuwe, circulaire initiatieven in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Gaandeweg vergroten de deelnemende organisaties bovendien hun kennis van circulair ondernemen. Er zullen ook ideeën op tafel komen die pas op de langere termijn uitvoerbaar zijn. Dat vinden de mensen van BlauwZaam ook prima. "Stap voor stap willen we groeien naar een economie die oog heeft voor de waarde van de leefomgeving. Het project 'Waarde in de Waard' is daarin een belangrijke stap."

Geïnteresseerden kunnen zich tot vrijdag 24 augustus bij BlauwZaam aanmelden via de website. Vragen stellen kan door te mailen naar Gerard de Winter via gerard@koncerna.nl.

q www.waardeindewaard.nl