Afbeelding

Leerdam stopt voorlopig met suswachten

leerdam • De Leerdamse suswachten komen op 28 juli voor het laatst in actie. Na de zomer evalueert de gemeenteraad het project. Als blijkt dat het experiment voldoende heeft opgeleverd, bestaat de mogelijkheid dat er geld wordt uitgetrokken om de wachten opnieuw op pad te sturen.

Dat vertelde burgemeester Tjerk Bruinsma donderdagavond aan de leden van de gemeenteraad. In het centrum van Leerdam waren er geruime tijd klachten over overlast. Op verzoek van burgemeester Bruinsma zijn bij wijze van experiment zogenaamde suswachten ingezet om die overlast te verminderen. Sinds september 2017 lopen er in de nacht van zaterdag op zondag - tussen half een en half zes - twee wachten in het Leerdamse centrum. "Achtergrond van de inzet van de wachten is dat college én horecaondernemers kiezen voor een veilig en rustig uitgaansgebied. Ook de omgeving is daarbij gebaat", aldus het persbericht van de gemeente. Bij dit experiment is samengewerkt met enkele horecaondernemers en Koninklijke Horeca Nederland. "Er is samen nagedacht over de inzet, de kosten, de evaluatie en eventuele andere oplossingen. Diverse horecaondernemers hebben meebetaald aan de eerste periode van het experiment. De bereidheid om dit structureel te doen is er niet", stelt de gemeente 'teleurgesteld' vast. Overigens kwamen de wachten na de verlenging van het experiment in januari alleen voor rekening van de gemeente.

Nu de suswachten in zowel de koude als de warme maanden van het jaar zijn ingezet, wordt er een evaluatie gehouden. Hierbij wordt gekeken naar het aantal klachten en incidenten in het centrum. Onderdeel van deze evaluatie is ook een enquête die is gehouden onder de bewoners en ondernemers in het centrum van Leerdam. De gemeente heeft ruim 180 enquêtes teruggekregen. Deze evaluatie wordt eind augustus aan het college aangeboden mét een voorstel aan de gemeenteraad. De raad krijgt in september de vraag voorgelegd of het experiment voldoende heeft opgeleverd. Als dat zo is, wordt de raad gevraagd geld beschikbaar te stellen om de inzet van de suswachten voort te zetten.