B&W wil praten met Kunstvierdaagse

leerdam • Wethouder Cees Taal is bereid om in gesprek te gaan met de organisatoren van de Leerdamse Kunstvierdaagse. Dat liet hij donderdagvond weten na vragen van VVD-er André van der Leest. De liberale voorman was benieuwd of de berichten in de pers klopten dat de Kunstvierdaagse ophoudt te bestaan. "Krijgen ze geen subsidie meer? Dit evenement hoort bij Leerdam. Is het mogelijk dat het college er toch nog een vervolg aan geeft", vroeg Van der Leest. Wethouder Taal onderschreef het belang van het evenement. "We hebben de jaarlijkse subsidie van 1.000 euro dan ook niet stop gezet. Wel hebben we het initiatief genomen om het evenement te verbreden. Daarbij zou ook gebruik kunnen worden gemaakt van de grote zaal van het Dak." Volgens Taal vielen de gemeentelijke 'tips' niet in goede aarde bij de organisatie. "Ze wilden geen water bij de wijn doen, concessies bleken niet mogelijk. Maar de organisatie kan doorgaan, die 1.000 euro blijft gewoon staan", aldus Taal die zeer teleurgesteld is over de gang van zaken. "Natuurlijk willen we een inspanning leveren om dit project te laten voortbestaan. We blijven bereid tot een gesprek. Anderzijds is het geen optie om wél subsidie te geven, maar geen inspraak te mogen leveren." In een krantenartikel liet de Stichting Leerdams Kunstenaars Collectief vorige week weten te stoppen met de organisatie van de achtste editie van de Kunstvierdaagse, omdat ze niet akkoord konden gaan met de voorwaarden van de gemeente.


Groen licht voor El Mouahidine

leerdam • De Leerdamse gemeenteraad heeft donderdag het bestemmingsplan voor de P.M. van Gentstraat 24 vastgesteld. Daarmee werd groen licht gegeven aan de realisatie van een nieuw verenigingsgebouw voor de Marokkaanse vereniging El Mouahidine. De vereniging is sinds 2008 in gesprek met de gemeente om de kavel aan de Van Gentstraat te kopen en hier een nieuw gebouw te realiseren. Renovatie bleek geen optie vanwege de slechte staat van het oude pand. Door nieuwbouw kan de vereniging haar maatschappelijke en sociale activiteiten blijven ontplooien, zoals de begeleiding van jongeren, vrouweneducatie, kooklessen en voorlichtingsbijeenkomsten. De gemeente vindt het belangrijk dat moskee en verenigingsgebouw op de huidige plaats blijven staan. "De vereniging is al vele jaren zonder problemen gehuisvest op deze locatie", aldus het college. De bestemmingsplanwijziging was nodig, omdat hoogte en bouwvlak van het nieuwe gebouw de 'maten' van het oude bestemmingsplan overschrijden.


Maakchallenge in de bibliotheek

geldermalsen • Bibliotheek Geldermalsen organiseert woensdag 19 september samen met Rotary Geldermalsen Waalkant een zogenaamde 'Maakchallenge'. Hierbij is het de bedoeling dat kinderen leren om energie door te geven en zodoende een grote kettingreactie te creëren. Iedereen doet dit in een eigen verhuisdoos en al deze dozen worden dan aan elkaar gekoppeld tot één lange keten. Een soort domino dus, maar dan iets complexer. Ook MakerPoint is bij het festijn betrokken, zij gaan 3D-artikelen printen die gebruikt kunnen worden. Ook Praxis en HEMA helpen een handje. Nog gezocht: kinderen vanaf 6 jaar met een voorliefde voor techniek. Meer informatie over de challenge en het aanmelden is te vinden op de website.

q www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda