• Leerlingen na de 24-uursactie.
• Leerlingen na de 24-uursactie. Foto: Liesbeth Wattimury

Lek en Linge in actie voor goede doel

regio • Eens in de twee jaar wordt de traditionele Lek en Linge-dag op scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg gebombardeerd tot Goede Doelendag. Zo ook dit jaar. Er is inmiddels al 22.000 euro opgehaald.

Tweeduizend leerlingen van Lek en Linge, sinds vorige week ook UNESCO-school, waren donderdag volop bezig met acties om geld in te zamelen voor gehandicapte jongeren in Matagalpa (Nicaragua) en voor verschillende projecten in Zuid-Afrika. "De acties varieerden enorm," vertelt Ivo Bronts, organisator van de Goede Doelendag. "Van een color run tot auto's wassen. Een meisje uit vwo 5 heeft één dag een pop-up restaurant geopend en haalde daarmee 833 euro op, een enorm bedrag." Havo 4-leerlingen deden mee aan de 24-uursactie en kregen gastlessen van docenten en medewerkers. "Het is geweldig hoe iedereen zich heeft ingezet", lacht Bronts.

Op de vwo-locatie heerste er op de speciale 'Goede Doelenmarkt' een echt festivalsfeertje. "Ook konden leerlingen op een grote wereldkaart aangeven waar zij op de wereld contacten hebben door met een stift lijnen te trekken vanuit Nederland naar andere plekken op de wereld", vertelt UNESCO-coördinator Anne van Luijtelaar. Directeur-bestuurder Joost van Rijn benadrukt nog eens hoe belangrijk de school het vindt je te bekommeren om degenen die het minder hebben: "Natuurlijk is het slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het is wel de druppel die het verschil kan maken voor jongeren in Matagalpa, Durban of Johannesburg."

Het eindbedrag van de acties wordt deze week bekend gemaakt via de website van Lek en Linge.


q www.lekenlinge.nl