Geen goede argumenten voor 'shared space' rond Mildijk

VVN: 'Geplande invulling plein onveilig'

vuren • Het plan beslaat de Mildijk tussen de Thaborkerk en de Beukenlaan. De gemeente Lingewaal wil daar het principe van 'shared space' toepassen: er komen geen wegmarkeringen of borden, elke verkeersdeelnemer mag de hele weg gebruiken. Alleen de basis-verkeersregels gelden. Dat blijkt het verantwoordelijkheidsgevoel aan te spreken, zodat mensen voorzichtiger zijn en de veiligheid toeneemt.

Maar, vindt Veilig Verkeer Nederland, 'shared space' moet wel met de juiste argumenten worden toegepast. De gemeente heeft desgevraagd aangegeven voor deze constructie te kiezen omdat er geen ruimte zou zijn voor een bredere rijbaan, omdat de waterhuishouding gevoelig lag en er geen financiering was voor verplaatsen van lichtmasten. Geen verkeerskundige redenen dus. VVN: "Er is in feite geen probleem en geen onveiligheid. Bovendien weet iedere verkeerscategorie zijn eigen plaats."

Deze situatie verandert volgens VVN zelfs ten ongunste door de plannen van de gemeente, omdat er auto's op de weg geparkeerd kunnen worden. Er is immers bij 'shared space' geen stoeprand die dat tegengaat. Ook zijn er onvoldoende maatregelen ingebouwd om de snelheid van auto's eruit te halen, zoals bloembakken of drempels. "Het plan moet worden aangepast aan de gewone verkeersregelgeving met de maatvoering die daarbij hoort", concludeert VVN.

De gemeente heeft naar aanleiding van de bezwaren van VVN aangekondigd de bestratingskleur op sommige gedeelten aan te passen. Ook wil Lingewaal bomen planten; daartussen kunnen auto's geparkeerd worden, maar als die er niet staan moeten automobilisten toch uitwijken voor de bomen, zodat ze niet te hard gaan rijden. Dat zijn verbeteringen, vindt VVN, maar toch zullen met name senioren en schoolkinderen te voet zich niet veilig genoeg voelen, dus blijft het advies om af te stappen van 'shared space'.

Het VVN-rapport is aangevraagd door een aanwonende. Johan Geelhoed, die aan de Mildijk woont, heeft het doorgestuurd naar de gemeenteraadsleden van Lingewaal. Dat was een paar weken nadat de raad de gebiedsvisie 'Hart voor Vuren' vaststelde. Geelhoed betreurt het dat het college niet zelf aan de raad heeft gemeld dat het advies negatief was. Dat was immers al bekend, omdat VVN de gemeente om een reactie had gevraagd.

Wethouder Griedo Bel: "Toen de gebiedsvisie op de agenda stond, hebben we bij de raad aangekondigd dat het onderwerp nog een keer terug zou komen. In september kan naar verwachting het bestemmingsplan vast gesteld worden." Tot 1 augustus kunnen zienswijzen worden ingediend; Geelhoed gaat dat in elk geval doen. Naast het verkeer maakt hij zich zorgen over gebrekkige hemelwaterafvoer en een geplande heg direct aan bestaande erfafscheidingen van bewoners.

Wethouder Bel begrijpt de kritiek van Veilig Verkeer Nederland, maar vindt het 'niet zo heel erg' dat het plein niet aan de richtlijnen voor 'shared space' voldoet. "Het dorpsplein in Herwijnen is op vergelijkbare wijze opnieuw ingericht. Daar was vooraf ook veel kritiek op, maar nu is iedereen er heel tevreden over."

Bert-Jan van der Beek van de Spar aan de Mildijk is ook positief gestemd. "Het project is een enorme verbetering voor de leefbaarheid van het dorp. Natuurlijk moet er wel goed gekeken worden naar verkeersveiligheid."


Janneke Boogaard