• 70.000 stenen werden gebruikt voor de stadswal in Heukelum
• 70.000 stenen werden gebruikt voor de stadswal in Heukelum Foto: Aangeleverd

De Heukelumse stadswal is klaar

heukelum • "Het heeft even geduurd, maar we hebben het geflikt", juicht Dick van Dijk uit Heukelum triomfantelijk. Als voorzitter van de stichting Stadswal Heukelum is hij apetrots dat afgelopen week de laatste steen is gemetseld van de 650 meter lange muur die in oude stijl is opgetrokken.

Van Dijk was in 2013 de initiatiefnemer van het Heukelumse burgerinitiatief. Het doel was om de oude historische stadswal uit de dertiende eeuw weer zichtbaar te maken. De 2,70 meter hoge en één meter dikke stadsmuur werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw bedekt met een aarden wal, na een eerdere mislukte restauratiepoging. Bij het uitgraven van de grond werd echter al snel duidelijk dat de muur in zo'n slechte staat verkeerde dat restauratie niet meer mogelijk was. Daarom werd besloten om een nieuwe muur op te trekken voor de oude muur, inclusief de rondelen en torentjes.

70.000 stenen

De afgelopen anderhalf jaar zijn over een lengte van 650 meter langs de Heukelumse stadsgracht maar liefst 70.000 gemetseld. De stenen zijn gebakken in kolengestookte ovens in Spijk (bij Nijmegen). "Met klei die we ook hier in de omgeving tegenkomen", zegt Van Dijk. "Met een speciaal bakproces zien de stenen er heel oud uit."

Het metselwerk is verricht door een professionele metselaar, maar wel tegen een zeer gereduceerd tarief. En ondersteund door een groep van zo'n vijftien vrijwilligers, die dag en nacht klaarstonden om allerlei hand- en spandiensten te verlenen. De stichting heeft veel steun gehad van bedrijven die gratis werkzaamheden hebben verricht voor het project. "Uiteindelijk hebben we van de gemeente, het waterschap en de provincie Gelderland een geldelijke bijdrage ontvangen van ruim 300.000 euro. Voor dat geld hebben we het talud afgegraven. Dat had als voordeel dat het waterschap in de stadsgracht extra waterberging heeft kunnen realiseren. Dat waren werkzaamheden die sowieso hadden moeten worden verricht. Uiteindelijk heeft het de gemeenschap niks extra's gekost."

Hobbels

Dick van Dijk is trots dat het uiteindelijk is gelukt. Er waren toch nog wel hobbels op de weg. Door protesten van enkele bewoners en door politiek geaarzel, startten de werkzaamheden pas twee jaar later dan gepland. "Maar uiteindelijk is het toch gelukt. We hebben het altijd geroepen. Als je a zegt, moet je ook b zeggen. Wat je roept moet je nakomen."

Als laatste onderdeel van het project wordt er nog een ophaalbrug gerealiseerd. Van Dijk: "Dat is de kers op de taart. Dat project zal geheel kosteloos door mijn bedrijf Agger Bouwgroep bv worden uitgevoerd. Zie het maar als een soort cadeau aan de Heukelumse gemeenschap."