• Margo van Mol tijdens de Vierdaagse in 2017.
• Margo van Mol tijdens de Vierdaagse in 2017. Foto: aangeleverd

Spijkse vraagt tijdens wandelevenement aandacht voor onbekende aandoening

Margo: 'Elke dag zie ik pijn van PICS'

spijk • De 53-jarige inwoonster van Spijk weet waar ze over praat. Ze werkt al jarenlang als ic-verpleegkundige bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Vorig jaar promoveerde ze op het onderwerp. In haar proefschrift richtte ze zich vooral op de emotionele impact die de aandoening heeft op naasten van patiënten die lijden aan PICS en de ondersteuning die zorgprofessionals hierbij kunnen bieden. Margo van Mol: "De laatste jaren overleven steeds meer mensen van een ic-opname. Maar we zien tegelijkertijd ook dat mensen nog jarenlang klachten houden. Daar is gelukkig steeds meer aandacht voor. Als intensive care-verpleegkundige zie ik dagelijks de pijn en het verdriet, en vooral ook de hoop en de moed, van ernstig zieke ic-patiënten en hun familieleden."

Klachten

Veel mensen die op een intensive care hebben gelegen kunnen volgens Margo nog jarenlang klachten houden, zowel fysiek (moe, pijn, benauwd), cognitief (vergeetachtig, aandachtsstoornis) als psychisch (angst, PTSS). Na een opname kan het leven daardoor veel uitdagingen geven. Er is gelukkig wel steeds meer bekend over deze gevolgen op lange termijn. In 2012 werden de klachten voor het eerst omschreven als het Post Intensive Care Syndroom. Oftewel: PICS. De Spijkse vertelt: "Veel huisartsen en revalidatie-artsen herkennen het ziektebeeld nog niet, waardoor patiënten soms een lange zoektocht doormaken voordat ze hun klachten kunnen herleiden tot PICS. Dat heeft een grote individuele impact, op de patiënt, maar ook op de naasten die de periode tijdens de ic-opname in grote spanning hebben geleefd."

Lotgenoten

Margo loopt volgende week voor de derde keer mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Gekoppeld aan haar sportieve prestatie (ze loopt vier dagen 50 kilometer) is ze een sponsoractie gestart om geld in te zamelen voor de stichting Family and Patiënt Centered Intensive Care, waar familieleden en ic-professionals hun kennis en ervaring delen over deze aandoening. De stichting werd drie jaar geleden opgericht. "In de stichting komen voormalig ic-patiënten, hun familie, ic-verpleegkundigen, artsen en wetenschappelijke onderzoekers samen om de impact van een ic-opname te beperken. Daarnaast worden lotgenoten gesteund om hun leven weer op een prettige manier vorm te geven."

Het sponsorgeld zal worden gebruikt om een id-café van de grond te tillen. "Een IC-café is een laagdrempelige manier om lotgenotencontact mogelijk te maken en bekendheid over PICS te vergroten."

Margo sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer informatie is te vinden op de website.


q devierdaagsesponsorloop.nl

Dick Aanen