Afbeelding
Foto:

Glasvezel nodig in buitengebied

vijfheerenlanden • Er moet snel iets gebeuren aan de slechte digitale bereikbaarheid van het buitengebied in de Vijfheerenlanden. Dat schrijven onderzoekers van DICO in een analyse, dat in opdracht van de nieuwe gemeente in oprichting is opgesteld.

Er hebben zich twee marktpartijen gemeld. Vijfheerenlanden is van plan om met één van de partijen een convenant af te sluiten. Daarin zullen onder andere afspraken worden gemaakt over leges- en degeneratiekosten. Dat is voor de gemeente een stuk gunstiger dan samenwerking zoeken met stichting Giessenlanden-Net, de andere optie die DICO heeft beschreven. De stichting vraagt namelijk een financiële garantstelling van dertig miljoen. En als de vraagbundelingscampagne zou mislukken, is met name het buitengebied de dupe. Volgens DICO kan al in 2019 worden gestart met de aanleg. Voorwaarde is wel dat minimaal vijftig procent van de bewoners meedoet.

"De huidige infrastructuur waarbij internet over de telefoonlijn wordt aangeboden, is met (veelal) 2 tot 5 Mb/s ontoereikend. In deze gebieden is een verbeterde internet infrastructuur hard nodig." Het gaat volgens de onderzoekers om 1298 woningen en bedrijven in het buitengebied en om 412 bedrijven op bedrijventerreinen. "Mobiel internet (4G en op termijn 5G) is onvoldoende stabiel en onvoldoende gebied-dekkend om de digitale bereikbaarheid van het totale buitengebied te verbeteren." Als deze situatie in de komende jaren niet verbetert, heeft dit volgens DICO vergaande negatieve consequenties voor de vitaliteit van het buitengebied.


Zonnepark blijft lokaal project

geldermalsen • SolarTek - onderdeel van de J.C. van Kessel Groep - gaat de controle en het onderhoud van het zonnepark aan de A15 bij Geldermalsen verzorgen. Het veld van zonnepanelen is gecreëerd op de afvalberg van de Avri. Daar prijken nu ruim 34.000 zonnepanelen. Die voorzien ongeveer drieduizend huishoudens van stroom en dragen bij aan een duurzaam Rivierenland. Het Duitse en Nederlandse consortium ib vogt/Solarfields realiseerde het zonnepark. De basis is een lokaal succes. Het is namelijk gelegd door SolarComfort, één van de ondernemingen van de J.C. van Kessel Groep uit Geldermalsen. Ook één van de andere ondernemingen van de groep is nu bij het zonnepark betrokken: SolarTek is gevraagd de controle en het onderhoud te verzorgen. Het team van SolarTek kan na een melding zeer snel ter plaatse zijn in geval van calamiteiten. Dat is heel belangrijk volgens bedrijfsleider Rinie Evertse: "Door een defect kan het park stil komen te liggen. Er kunnen dagen zijn dat de panelen 60.000 kilowattuur aan energie opwekken. Dat is wat twintig huishoudens in een heel jaar gebruiken. Door snel te handelen, kan de impact van een defect worden beperkt. Maar voorkomen is beter dan genezen. Naast de voortdurende monitoring, inspecteren wij ter plaatse het complete park een aantal keer per jaar. Niet alleen op defecten, maar ook op vervuiling. Dat komt neer op 18 kilometer inspectie per ronde. Wij meten ook zaken als temperatuur en instraling. Vinden wij een defect of afwijking, dan kunnen wij meteen repareren of bijstellen." De J.C. van Kessel Groep in Geldermalsen werd meer dan 40 jaar opgericht en bestaat uit negen bedrijfsonderdelen op het gebied van vastgoed, aluminium, bouw, projectontwikkeling, architectuur, houtbouw, fruitteelt en zonnepanelen.