Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Droogte leidt nog niet tot watertekort of risico's

regio • De huidige periode van droogte en hoge temperaturen zorgt bij Waterschap Rivierenland nog niet voor risico's. Voordeel is dat de grote rivieren voldoende water leveren om het gebied van water te voorzien.

Droogte wordt uitgedrukt in het 'neerslagtekort'; dat is in het rivierengebied nu ruim honderd millimeter. "In andere gebieden in Nederland is dat al hoger en nemen waterschappen maatregelen als onttrekkingsverboden", schrijft het waterschap op zijn website. "Dat is hier nog niet aan de orde."

Ook zijn extra inspecties van veendijken nog niet nodig. Wel pompt Waterschap Rivierenland nu vanuit de grote rivieren extra water in het gebied. Tegelijk houdt het waterschap met stuwen en gemalen water langer vast in het gebied. Bij zwemwater controleert het waterschap in de zomer elke twee weken de waterkwaliteit. Dat gebeurt ook nu, om bijvoorbeeld blauwalg op tijd te signaleren.

Zelf kan iedereen de hitte in de eigen tuin tegengaan met minder stenen en meer groen. Waterschap Rivierenland stimuleert dat met subsidie.