• De studenten keken hun ogen uit in de fabriek.
• De studenten keken hun ogen uit in de fabriek. Foto: Joop van Roy

Verpakkingskundigen verkennen glas

leerdam • Cursisten van de opleiding Verpakkingskundige bezochten onlangs de glasfabriek van Owens-Illinois in Leerdam. Doel: de mogelijkheden van glasverpakkingen ontdekken.

De cursisten - die vaak al in de voedings- of farmasector aan het werk zijn - konden ook het productieproces van glasverpakkingen van dichtbij meemaken.

"Voor het bezoek aan de glasfabriek wisten de meeste cursisten niet hoe glasverpakkingen geproduceerd worden", vertelt Goos Kers van O-I Benelux. "Ze waren onder de indruk van de innovatieve mogelijkheden van glas en de snelheid en flexibiliteit waarmee O-I kan inspelen op veranderende consumentenbehoeftes en -trends. We hopen dat dit een inspirerend bezoek was voor de cursisten en dat zij in de toekomst glas als verpakking zullen overwegen."

Duurzaamheid

Tijdens het bezoek aan O-I kwamen de cursisten meer te weten over het proces om een standaardfles te verkrijgen of een eigen fles te laten ontwerpen, de technische ontwikkelingsuitdagingen van glasverpakkingen, de doorlooptijd en het transport. Zij konden ook vragen stellen over de unieke eigenschappen en de productie van glas.

"Maar wat opvalt, is dat we steeds meer vragen krijgen over de milieuaspecten van glas", zegt Sacco Jansen van O-I. "Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor consumenten, en dus ook voor de verpakkingsproducenten. Bij O-I lopen er verschillende programma's om de duurzaamheid van glas verder te verhogen. Daarnaast stimuleren we samen met partners de recycling van glas."