• 25.000 euro gaat naar het Rode Kruis-gebouw.
• 25.000 euro gaat naar het Rode Kruis-gebouw. Foto: George Burggraaff

Geld Bloesemtocht voor gebouw

geldermalsen • De stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht ondersteunt elk jaar ook een lokaal doel. Voor dit jaar is er gekozen om het afdelingsgebouw van Rode-Kruisafdeling Betuwe Gaerde in Geldermalsen duurzaam op te knappen.

De Bloesemtocht was oorspronkelijk opgezet door de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis om aan de Van Limburg Stirumstraat te Geldermalsen een nieuw gebouw te verwezenlijken. Dit afdelingsgebouw is inmiddels zo'n 25 jaar oud en begon gebreken te vertonen. Het voldeed ook niet meer aan de eisen van deze tijd.

Het verzoek voor financiële ondersteuning is gehonoreerd met een cheque van 25.000 euro, met de voorwaarden dat het geld besteed wordt aan het verduurzamen van het gebouw en dat de werkzaamheden bij voorkeur door lokale aannemers worden uitgevoerd.

De lokale afdeling heeft daarvoor een deskundige aangetrokken op het gebied van duurzaamheid. De belangrijkste aanpassingen die gedaan worden zijn dakrenovatie en -isolatie, het aanbrengen van zonnepanelen en het gebouw wordt voorzien van ledverlichting. Daarnaast worden er een aantal kozijnen vervangen en wordt het verouderde interieur aangepakt. De wens is om alle aanpassingen nog dit jaar te voltooien.

Dat het gebouw ruim 25 jaar geleden neergezet kon worden, was geen reden om vervolgens met de Bloesemtocht te stoppen. Daarom werd de stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht opgericht. Deze stichting mag de vermelding Rode Kruis dragen omdat de gelden alleen aan Rode-Kruisdoelen geschonken worden.

Volgend jaar is de Bloesemtocht op 13 april; de Bloesemrun de avond ervoor.