Besluit tarieven afvalinzameling uitgesteld

regio • Het algemeen bestuur van Avri heeft donderdag de begroting voor 2019 vastgesteld, maar zonder de tarieven te bepalen. Op verzoek van een aantal gemeenten wordt de verdeling over het basis- en het variabele tarief later dit jaar opnieuw overwogen.

In alle gevallen zal het basistarief samen met de variabele tarieven moeten leiden tot een gemiddeld tarief van 204 euro per huishouden, vijf euro meer dan nu. Dit bedrag is in de begroting berekend om de kosten te dekken voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval. De gemeenten vinden het bij het vaststellen van de tarieven vooral belangrijk dat scheiden lonend blijft voor de inwoners, en dat er oplossingen komen voor de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal en blik.

Verschillende gemeenten spraken hun zorg uit over de haalbaarheid van de planning voor de invoering van het nieuwe inzamelbeleid. Daarbij wordt de grijze kliko voortaan gebruikt voor plastic en verpakkingen. Restafval moeten mensen zelf naar ondergrondse containers gaan brengen.

Ook werd aangegeven dat het wenselijk is om de communicatie naar inwoners over het nieuwe beleid te intensiveren om meer draagvlak te creëren. Avri geeft aan dat de planning inderdaad strak is, maar dat de uitvoering op koers ligt. Gemeente Tiel had gevraagd om alternatieven voor het vastgestelde beleid. Maar het algemeen bestuur stelt dat er binnen een gemeenschappelijke regeling zoals Avri geen ruimte is voor individueel beleid.

Na de zomervakantie wordt de communicatiecampagne verder uitgerold, waarbij Avri de inwoners in de hele regio opzoekt en ze uitgebreid informeert. Niet alleen over wat er voor hen gaat veranderen, maar ook over wat zij zelf kunnen doen om afval te vermijden en beter te scheiden. Deze week zijn er inloopavonden in de regio over de ondergrondse restafvalcontainers van Avri. Bewoners zijn welkom om hun reactie te geven op de plannen. De inloopavonden zijn van 19:30 tot 21:00 uur op woensdag 4 juli in het gemeentehuis van Lingewaal en donderdag 5 juli in het gemeentehuis van Geldermalsen.