Plan: tweede brandweerwagen zelf betalen

geldermalsen/neerijnen • De gemeenteraden van Neerijnen en Geldermalsen bespreken deze week een voorstel om de tweede brandweerwagen in Geldermalsen en Waardenburg zelf te gaan beheren. Kosten voor dit jaar: circa 140.000 euro.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid wil in tien kazernes terug van twee naar één brandweerwagen. Dat is genoeg om de veiligheid te waarborgen, blijkt uit onderzoek. Ondanks protest van de betreffende gemeenten keurde het merendeel van de bestuursleden van de veiligheidsregio het nieuwe brandweerzorgplan goed.

Gemeentebelangen Neerijnen en Leefbaar Geldermalsen dienen een initiatiefvoorstel in om het heft dan maar in eigen handen te nemen.

Gemeentebelangen noemt de strategische ligging van de kazerne in Waardenburg ten opzichte van de A2 en de A15, de Waal, de Betuwelijn en de spoorlijn Utrecht-Den Bosch. Daarnaast heeft de brandweergroep Neerijnen-West veel geïnvesteerd in mensen en materieel, waardoor de bemensing in tegenstelling tot veel andere brandweerposten op orde is. Ook de opkomsttijden van Neerijnen-West zijn bovengemiddeld goed. "Een tankautospuit uit Neerijnen is dus eerder bij een brand in Tiel dan de collega's vanuit Tiel bij een brand in Neerijnen", concludeert Gemeentebelangen.

Genoeg redenen om de tweede tankautospuit dan maar zelf te bekostigen, vinden Gemeentebelangen en Leefbaar. Voor dit jaar is daarvoor in beide gemeenten een investering nodig van 48.000 euro. Daarnaast zijn er de operationele kosten voor de twee wagens: 91.250 euro per jaar. Vanaf 2022 is een vervangingsinvestering nodig van 832.500 euro.

Of het juridisch mogelijk is om de tweede wagen los te koppelen van de veiligheidsregio, is niet duidelijk.

In Neerijnen is het voorstel afgelopen week besproken in de oordeelsvormende raad; donderdag staat de besluitvorming gepland. In Geldermalsen dient Leefbaar Geldermalsen hetzelfde plan in voor de vergadering van dinsdag. De uitkomst daarvan was niet op tijd bekend voor deze krant.


Janneke Boogaard