• Yesim Mutun: 'Door mijn beperking heeft muziek extra betekenis.'
• Yesim Mutun: 'Door mijn beperking heeft muziek extra betekenis.' Foto: Janneke Boogaard

Leerdamse brengt eerste single uit: 'Daydream'

'Door liedjes te schrijven werd ik rustig'

leerdam • Ze wandelt naar het park rond het Eiland, muziek in één oor. Bij een bankje met uitzicht op de mooie, grote bomen en het water stopt ze. Daar komen de teksten vanzelf.

Zo ongeveer ging het ook afgelopen september, alleen zat ze toen in de tuin van het huis waar ze met haar ouders woont, in Leerdam-Noord. "Ik had alleen vier akkoorden. Nog geen melodie, geen ritme, niks. Ik deed mijn ogen dicht; wat voel ik bij deze akkoorden? Ik dacht aan een vriend van vroeger, met wie ik geen contact meer heb door een meningsverschil. Daarover wilde ik schrijven. Die herinnering heb ik als basis gebruikt, en in de vorm van een liefdesverhaal gegoten. Ik wilde dat het een tekst zou worden waarin iedereen zich kan herkennen, die iedereen mee kan zingen."

I'm shining like crystals, I can be your daydream. Vorige week vrijdag klonk die tekst voor het eerst live, over het festivalterrein van Glassdance. "Ik was wel een beetje zenuwachtig, bang dat ik het publiek niet mee zou krijgen. In het begin moest ik wennen aan het geluid, maar vanaf het eerste refrein ging het goed. En iedereen ging meedoen!" vertelt Yesim met haar innemende lach. Daydream is dan ook een lekker dansbaar en zomers nummer geworden.

De akkoorden waar het voor Yesim allemaal mee begon, komen van producer Daniel Wanrooy. Die vertelde aan een vriend dat hij een tekstschrijver en zanger zocht om een nummer mee te maken. Die vriend is de begeleider van Yesim bij Visio, een organisatie voor slechtziende en blinde mensen. "Ik heb een aangeboren oogafwijking, waardoor ik geen kleuren kan onderscheiden, niet tegen fel licht kan en maar 5 procent zicht heb", verklaart Yesim.

De begeleider is samen met haar op zoek naar een baan in de gehandicapten- of ouderenzorg. "Omdat ik weet hoe het is om met een beperking te leven, koos ik voor de opleiding tot persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. Maar ook dagbesteding voor ouderen lijkt me leuk. Dan kan ik onder andere muzikale activiteiten met de mensen doen. Dat vertelde ik aan mijn begeleider, maar ook dat ik graag zing en schrijf. Zo ging het balletje dus rollen."

Op Yesims verzoek is bij het nummer ook een video gemaakt. Geen clip met de zangeres in de hoofdrol, maar een lyrics video, zodat mensen de tekst goed kunnen volgen, iets waar Yesim veel waarde aan hecht.

Intussen is ze alweer met een tweede en derde nummer bezig. "'Daydream' is uitgebracht door Above All Records. Ik ging eens kijken wie er nog meer voor dat label werkte en ontdekte een nummer dat nog niet af was, er zat geen tekst bij. De producer heeft het uit de la gehaald en nu zijn we er volop mee bezig. In dit geval werkt het dus andersom als bij 'Daydream': de muziek is al bijna af. Al heb ik wel gevraagd of er misschien meer instrumenten bij kunnen; een cello, fluit of trompet."

Yesim laat zich niet beperken door haar handicap. "Toen ik een jaar of veertien was, had ik er wel last van. Ik was vooral boos. Moest ik weer met die stomme groot-letter-boeken zeulen. In die tijd begon ik teksten te schrijven. Dat heeft voor mij echt therapeutisch gewerkt, ik ben er rustig door geworden. Dat geeft muziek voor mij extra betekenis. Ik denk dat dit voor veel mensen met een beperking geldt. Muziek is mijn leven!"

Vrienden en familie zijn trots op haar en haar single. "Maar verder ben ik natuurlijk nog onbekend. De eerste stappen zijn het lastigst. Het helpt dat ik op Glassdance heb opgetreden. Ik wil heel graag doorgaan met schrijven, zingen, performen. De interactie met het publiek vind ik superleuk. Ik mis het wel dat ik geen oogcontact met de mensen kan hebben. In plaats daarvan gebruik ik mijn uitstraling. Ik dans en probeer mijn energie door te geven. Over een jaar of tien hoop ik bekend te zijn in Europa. En mijn uiteindelijke droom is wereldwijd doorbreken."


Janneke Boogaard