woensdag 27 juni

In vakantiestemming
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. In de Leerdamse bieb is er elke vierde woensdag van de maandag een inloopspreekuur speciaal voor mensen die vragen hebben over het gebruik van internet en digitale media. Eind juni staat deze volledig in het teken van de vakantievoorbereiding. Er is informatie beschikbaar over de VakantieBieb, waarmee mensen in gelegenheid worden gesteld om zestig ebooks 'mee te nemen' op vakantie. Ook is er voorlichting over het navigeren met de smartphone. En ligt er een lijstje met handige apps voor op vakantie.

LingeFilm: 'LBJ'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'LBJ'. Deze filmbiografie gaat over de 36ste president van de Verenigde Staten: Lyndon B. Johnson. Hij werd president van Amerika door een speling van het lot: de moord op president Kennedy. Vastbesloten om de Amerikaanse politiek te vernieuwen gaat hij aan de slag. Hierbij blijkt al snel hoe onbehouwen de nieuwe president is. En hoe weinig echte invloed een president heeft. Regisseur Rob Reiner heeft aangegeven deze film gemaakt te hebben als eerbetoon aan één van de beste presidenten die Amerika heeft gekend.

vrijdag 29 juni

Skatefeest
13:30, Leerdam, Recht van ter Leede. Jeugd Actief organiseert alweer voor de vijfiende keer een skatefeest. Skaters kunnen weer terecht op de baan aan het Recht van ter Leede in Leerdam. Hier zijn weer een aantal parcoursen uitgezet, deelnemers kunnen hier hun skills testen. Ook beginners zijn welkom, zij kunnen een clinic volgen. De start is om 13:30 uur. Bij de truck zijn skates, steps of skateboard op te halen. Natuurlijk samen met de nodige beschermers. Er zijn ook hamburgers en glaasjes fris te krijgen tegen een zacht prijs. Als afsluiting is er een toertocht door de wijk, deze start om 17:00 uur.

Avondwandeling
19:00, Beesd, Notenlaan. IVN West-Betuwe organiseert een avondwandeling op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. De route is ongeveer 5 kilometer en gaat over onverharde paden en verharde wegen. De natuurgidsen van IVN laten deelnemers kennismaken met de natuur in dit gebied: verschillende soorten bomen, struiken, bloeiende wilde bloemen en grassen, (korst)mossen, paddenstoelen, de avondzang van verschillende vogels. Het steeds wisselende landschap en de historie van het landgoed worden tijdens de wandeling toegelicht. De wandeling start om 19:00 uur op de parkeerplaats aan de Kloostersteeg in Beesd en duurt maximaal 2,5 uur. Met de auto is de parkeerplaats het beste te bereiken via de Notenlaan op landgoed Mariënwaerdt. De wandeling is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie is te verkrijgen bij natuurgids Ria van Zanten via 0345-576273 of Kinie Lont via 06-29225088.
www.ivn.nl/afdeling/west-betuwe

Zomeravondconcert
20:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Laudate Dominum geeft haar jaarlijkse zomeravondconcert in dorpshuis De Krooshof. Het koor krijgt hulp van christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen. Er is een afwisselend programma ingestudeerd, met een verrassend slot. Het koor staat onder leiding van Reijco Roseboom. Ook Soli Deo Gloria heeft een aantrekkelijk repertoire voorbereid, dit koor staat onder leiding van Ruben Weverling. Aan het einde van de avond voeren beide koren gezamenlijk een aantal liederen op. De avond begint om 20:00 uur, entree is 5 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. Maandelijkse bierproefavond in GO. Er zijn ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers is er ook fris verkrijgbaar. De aanvang is 21:00 uur. Proeven van vijf bieren kost 12,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 30 juni

Woldag
09:00-14:00, Est, Molenstraat. Westrienen in Est organiseert weer een woldag. Dat betekent dat schapeneigenaren die dag wol kunnen inleveren aan de Molenstraat tegen contante betaling. Iedere klant die wol inlevert, maakt kans op een cheque van 250 euro, uit te geven aan het merk Gallagher. Er zijn daarnaast allerlei andere attracties. Zo is er een scheerder aanwezig. Voor belangstellenden is er een workshop over het houden van kippen. En voor alle gasten is er een broodje hamburger, vers klaargemaakt op de barbecue. De woldag is van 09:00 tot 14:00 uur.

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is weer open van 09:00 tot 12:00 uur. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk. De opbrengst is voor de kerk en voor goede doelen.

Repair Café
11:00-15:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Tussen 11:00 en 15:00 uur is er weer gelegenheid om in het Repair Café Geldermalsen kapotte spullen te laten repareren, zoals kinderspeelgoed, huishoudelijke apparaten of meubels. Geen fietsen, computers of mobiele telefoons. Het Repair Café is op de bovenverdieping van de bibliotheek in De Pluk.

Etentje en film
18:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. 'Lunch Box' uit 2013 van Ritesh Batr met o.a. Irrfan Khan en andere toonaangevende Indiase acteurs. Om 18:00 uur bijzonder diner met authentiek Indiase gerechten. Om 19:30 uur toelichting door filmexpert Marc Westermann. Deelname film en etentje: 25 euro. Reserveren kan tot donderdag 28 juni. Entree alleen film: 5 euro (reserveren niet nodig).
www.stroomhuisneerijnen.nl

Avondwandeling
19:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert een avondwandeling door de uiterwaarden. Een boswachter neemt deelnemers via het parkbos naar de de Waal. Op de dijk is een groot aantal bijzondere bloemen te vinden en bovendien een adembenemend uitzicht op de uitgestrekte uiterwaarden van de Waal. Daarna gaat de wandeling verder de Rijswaard in. De natuurlijke omstandigheden en het beheer van deze gebieden zorgen voor een gevarieerd landschap. Het hoge gras en de struiken zijn een eldorado voor vogels. Ook de reeën hebben hier een prima leefgebied en er is een grote kans dat ze aan het eind van de avond tevoorschijn komen. Stevige wandelschoenen zijn gewenst en ook een verrekijker mee is fijn. De excursie start om 19:00 uur en duurt zo'n twee uur. Deelname kost 5 euro. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen mogen gratis mee op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via de website.
www.glk.nl/evenementen

Zomeravondconcert
19:30, Heukelum, Torenstraat. Stichting Vrienden van de Heukelumse Kerk organiseert een zomeravondconcert met medewerking van Gerben Budding, de hoofdorganist van de Grote Kerk in Gorinchem. Ook sopraan Margreet Rietveld is aanwezig. Er worden werken gespeeld van onder meer Bach, Händel en Mendelssohn. De muziekstukken worden afgewisseld met orgelmuziek en tussendoor worden er toelichtingen gegeven op de muziek en uitleg over het prachtige Bätz-orgel. Na afloop van het concert is er gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even na te praten. Inloop vanaf 19:30 uur, het concert begint om 20:00 uur. Toegangsprijs is 10 euro. Kaarten zijn aan de deur te koop.

maandag 2 juli

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (BOP) in Asperen is weer open voor mensen die een kopje koffie willen drinken, een spelletje willen doen of gewoon een praatje willen maken.

dinsdag 3 juli

Buitenconcert Herwijnen
19:00, Herwijnen, bij de flat (Herwijnen-Oost). Het leerlingenorkest en de fanfare van Wilhelmina geven een buitenconcert. Om 20:30 uur vervolgt de fanfare het optreden aan het Boveneind. Bij regen gaat het buitenconcert niet door.

Zomerconcert
19:30-20:30, Deil, muziektent. Muziekvereniging De Volharding houdt een zomerconcertje in de muziektent in Deil om het seizoen af te sluiten. Publiek is van harte welkom in de speeltuin. Graag zelf een stoel of kleedje meenemen. De muzikanten spelen van 19:30 uur tot 20:30 uur een zomers repertoire.

woensdag 4 juli

Placemat maken
14:30, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Knutselmiddag voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Zij mogen aanschuiven om een placemat te maken over hun eigen vakantieland.

donderdag 5 juli

Open eettafel
11:00, Tuil, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers in gemeente Neerijnen kunnen weer aanschuiven bij een open eettafel in Dorpshuis Tuil. Deze keer staat er schnitzel, spinazie met ei en aardappelen op het menu. Vooraf is er groentesoep, als toetje vla met bessensap. Het team ontvangt de eters vanaf 11:00 uur met een kop koffie of thee en een traktatie. Voorafgaand aan de maaltijd wordt er een borrel naar keuze geschonken. Na het eten is er nog een keer koffie of thee met een chocolaatje. Deelname kost 11 euro. De open eettafel is rond 14:00 uur weer afgelopen. Opgeven kan tot en met maandag 2 juli bij R. van Willigen via 0418-591957 of Riki Wijtmans via 0418-592233. Opgave is binden, afzeggen kan tot twee dagen voor aanvang.

vrijdag 6 juli

LingeFilm: 'Get out'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm draait de succesvolle thriller 'Get Out'. De film volgt het koppel, Chris en Rose, dat het punt in hun relatie heeft bereikt om elkaars familie te ontmoeten. Rose nodigt Chris vervolgens uit om een weekend door te brengen met haar ouders. In eerste instantie denkt Chris dat het vreemde gedrag van de familie Armitage te maken heeft met pogingen hoe om te gaan met hun interraciale relatie. Maar gedurende het weekend doet hij enkele verontrustende ontdekkingen die hem naar een andere waarheid leiden. Vanaf de allereerste minuut voel je dat er een bijzonder vreemde sfeer hangt en dat maakt alles nog mysterieuzer. Regisseur Jordan Peele geeft de kijker de tijd om helemaal mee te gaan in het mysterieuze gebeuren rond de familie Armitage. Peeles script is goed gecomponeerd. Hij won er de Oscar voor.

zaterdag 7 juli

Haaftens Beachvolleybaltoernooi
09:00, Haaften, Hertog Karelweg. Stichting Friends For Fun organiseert weer een beachvolleybaltoernooi aan de Waal. Zo'n 140 teams strijden op verschillende niveaus om de finaleplaatsen. Inmiddels zijn er al zo'n 125 teams ingeschreven. Inschrijven kan nog via de website. Er wordt gespeeld in zeven categorieën, te weten: mix-, dames-, heren- en jeugdrecreanten én dames- , heren- en jeugdwedstrijd. Een team bestaat uit minimaal drie personen, maar in de regel zijn er vier of soms vijf deelnemers die dan om de beurt indraaien. Het is een sportief evenement waar de meeste teams al meerdere jaren aan mee doen. Ook aan de kinderen wordt gedacht, er zijn volop activiteiten voor hen. www.friendsforfun.eu

Busrit naar Loevestein
10:00-12:00, Leerdam, Huis ter Leede. Huis van de Wijk Noord organiseert weer een busrit onder de noemer 'Samen met de bus in Noord'. Deelname is gratis. De rit gaat dit keer naar slot Loevestein. Deelnemers kunnen daar een wandeling over het terrein maken en een kop koffie drinken. Dit is dan wel op eigen rekening. Chauffeur is Cor Broerse, begeleider is Berry Verwijmeren. Opgeven kan bij Verwijmeren via 06-24641718. Of bij de receptie van Huis ter Leede via 0345-614241. 'Samen met de bus in Noord' is een activiteit van Huis van de Wijk Noord, dit is weer een samenwerking van Huis ter Leede en SamenDoen. De bus vertrekt om 10:00 uur bij Huis ter Leede. Verzamelen in restaurant De Boulevard.

Grammofoondag
10:00-17:00, Leerdam, Gildenstraat 32. Jukebox Gallery organiseert weer een Grammofoondag van 10:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.

By The Creek
12:00-23:00, Vianen, recreatieterrein Middelwaard. Festival By The Creek beleeft alweer haar derde editie. De line-up is op de website te vinden. Het festival is bedoeld voor bezoekers van 18 jaar en ouder, dus een legitimatiebewijs is verplicht. Er zijn nog tickets verkrijgbaar. www.bythecreekfestival.com

dinsdag 10 juli

Workshop
19:15-21:45, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Workshop over hoe om te gaan met boosheid, ergernis en teleurstelling. Leidraad is 'The Work' van Byron Katie. Van 19:15 tot 21:45 uur. Deelname kost 5 euro.

vrijdag 13 juli

'Bankier van het verzet'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Bankier van het verzet' te zien. Met Barry Atsma als Walraven van Hall. Jacob Derwig speelt zijn broer Gijs. Film naar het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.