Veel vrouwelijke lijsttrekkers bij verkiezingen Vijfheerenlanden

Ook de VVD zet vrouw op één

vijfheerenlanden • Hanneke van der Leun is gekozen tot lijsttrekker voor de VVD bij de komende gemeenteraadsverkiezing in de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Met de keuze voor Van der Leun is VVD Vijfheerenlanden de vierde partij die kiest voor een vrouw als kartrekker. ChristenUnie Vijfheerenlanden koos voor Tirtsa Kamstra, de christendemocraten wezen Maria de Jong aan en D66 Vijfheerenlanden zette Christa Hendriksen op nummer één van haar kandidatenlijst.

Van der Leun is nu fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Zederik. Eerder pleitte zij ook voor meer vrouwen in de lokale politiek. Ze is dan ook verheugd dat haar partij haar bovenaan de kieslijst heeft gezet. "Ik ben trots dat ik gekozen ben tot lijsttrekker van deze prachtige club mensen. Uiteraard heb ik er veel zin in om samen met dit team me in te zetten."

Tweede op de lijst staat Huib Zevenhuizen ( Vianen), gevolgd door André van der Leest (Leerdam), Dick Barelds (Vianen ), Thijmen Peter de With (Zederik ), Nald Rietbergen (Leerdam), Bart de Jong (Zederik), Siebolt Nieuwenhuis (Vianen), Cees Veth (Zederik) en Johan den Braven (Leerdam). De liberalen wilden vooral een evenredige vertegenwoordiging van de kandidaten over de diverse gebieden in de Vijfheerenlanden, zo laat de partij in een persbericht weten.


De Bilt

Het nieuws is bekend gemaakt in dezelfde week dat VVD-er André Landwehr – wethouder in Vianen namens die partij – aankondigde dat hij naar De Bilt vertrekt. Landwehr was in Vianen acht jaar lang verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, verkeer, volkshuisvesting, monumenten, archeologie en ook nog een tijdje voor duurzaamheid. Hiermee raakt de partij dus een stukje ervaring kwijt.

De benoeming van Landwehr werd donderdag bekend. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging, zo verklaart hij. "Ik had al eerder de beslissing genomen om niet mee te gaan naar de gemeente Vijfheerenlanden, omdat ik vind dat daar gestart moet worden met een fris team." Het vertrek uit Vianen valt hem zwaar. "Vooral de ambtenaren met wie ik zo goed heb samengewerkt zal ik missen."

Wim Groeneweg geeft namens de gemeente Vianen aan dat hij het jammer vindt dat Landwehr weggaat, maar begrijpt dat dit voor hem een uitgelezen kans is om zijn politieke loopbaan voort te zetten. "Ik wens hem namens de inwoners van Vianen, raad, college en medewerkers een mooie tijd toe in De Bilt. We hebben André ervaren als een ambitieuze en gedreven bestuurder die het belang van de gemeenschap altijd voorop liet staan." Als opvolger van Landwehr wordt de naam van Harry van Tilburg genoemd. "Maar dat is nog niet definitief", zegt een woordvoerster van de gemeente Vianen. Van Tilburg is momenteel fractievoorzitter van VHL Lokaal. Deze partij maakt deel uit van de Viaanse coalitie, maar leverde tot nu toe geen wethouder.