Korte derde ambtstermijn voor Van Ruijven

lingewaal • Gesprekken met de commissaris van de koning, een vertrouwenscommissie, een aanbeveling door de gemeenteraad: die hele molen wordt in gang gezet om Loes van Ruijven voor twee weken burgemeester te laten blijven.

De tweede ambtstermijn van de Lingewaalse burgemeester loopt op 15 december dit jaar af. Op 1 januari volgend jaar is de herindeling met Geldermalsen en Neerijnen een feit. Dan begint de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester voor de nieuwe gemeente.

Maar eerst dus de herbenoeming van Van Ruijven. Zij heeft er twee termijnen van zes jaar op zitten. Onlangs heeft ze over het vervolg een gesprek gehad met commissaris van de koning Clemens Cornielje, meldt laatstgenoemde in een brief aan de gemeenteraad. Cornielje verzoekt de raad in die brief over te gaan tot het samenstellen van een herbenoemingscommissie. "Vanwege de korte periode stel ik voor dat u het herbenoemingsproces op enige pragmatische wijze aanpakt", merkt hij op, zonder daar verder tips over te geven. In elk geval moet voldaan worden aan de wettelijke vereisten. Daaronder valt een herbenoemingscommissie, die met Cornielje overlegt over het functioneren van de burgemeester en bij positief resultaat een aanbeveling doet.

Aow

Loes van Ruijven is eerder dit jaar 65 geworden. Jeroen Staatsen, waarnemend burgemeester van Geldermalsen, is zeventig jaar. Interim-burgemeester Harry de Vries van Neerijnen is met 62 jaar de jongste van de drie.

Burgemeesters die als gevolg van een gemeentelijke herindeling werkloos worden en nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, krijgen het eerste jaar tachtig procent van hun laatste salaris en daarna nog twee jaar en twee maanden zeventig procent. In die tijd moeten 'overbodig geworden' burgemeesters wel solliciteren. Als er vacatures zijn, schenkt de commissaris van de koning bijzondere aandacht aan de sollicitaties van burgemeesters uit een herindelingsgebied.


Janneke Boogaard