• De start van de 10 kilometer met Leendert van der Lugt (136), Patrick Kwist (305) en Nixon Fernandes (329) in beeld.
• De start van de 10 kilometer met Leendert van der Lugt (136), Patrick Kwist (305) en Nixon Fernandes (329) in beeld. Foto: Aangeleverd

Fernandes en Van der Meijden de sterkste

herwijnen • Nixon Fernandes en Ruth van der Meijden hebben zaterdag in indrukwekkende parcoursrecords de Lingewaalloop in Herwijnen gewonnen. Het was de zesde wedstrijd in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2018.

De winnende 32.11 van debutant Fernandes was maar liefst 23 seconden sneller dan de oude toptijd van Lars Gerritsen uit 2015. De tijd van Ruth van der Meijden, onlangs winnares van het brons op het NK 10 kilometer, was helemaal een verpulvering van het oude record. Met 35.07 was ze 3.33 sneller dan Marjon de Kok in 2016.

De zeventiende aflevering van de Lingewaalloop werd door de latere winnaar direct op gang getrokken. Leendert van der Lugt was op jacht naar de koppositie in het algemeen klassement en probeerde mee te gaan met Fernandes. Maar de man uit Poortugaal was ontketend. "We gingen voor 32 hoog", zei Van der Lugt lachend, "maar hij ging veel te hard." Van der Lugt moest de gevolgen van zijn snelle start accepteren. Eerst kwam de solide Marcel Laros langszij, die op gepaste afstand solo naar plaats twee liep. In de tweede ronde kwam Henkjan den Braven sterk opzetten. Hij pikte Van der Lugt op vlak voor het verlaten van de Waaldijk en had op de laatste meters de sterkste benen. Achter Laros (33.10), Den Braven (33.18) en Van der Lugt (33.21) eindigde Patrick Kwist in 33.31 als vijfde. Daarna kwam Almir Fetahovic op zes en de nummer zeven overall was Ruth van der Meijden. De loopster uit Groesbeek gebruikte de Lingewaalloop in de voorbereiding op het Europees kampioenschap marathon, in augustus in Berlijn.

"Dit was de dichtstbijzijnde 10 kilometer vandaag. Ik heb eerst 22 kilometer gelopen en daar wilde ik de wedstrijd in marathontempo achteraan doen. Dat ging super. Ik liep heel makkelijk." De winnaar bij de mannen was zeker zo content. "Ik ben hier via Leendert van der Lugt terecht gekomen. Hij is een trainingsmaatje van me. Ik hoopte het parcoursrecord aan te kunnen vallen. Dit is zelfs een PR. Ik had 32.24 staan tot vandaag." Bij de mannen deed vooral Henkjan den Braven goede zaken in het klassement van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit. Hij en Leendert van der Lugt naderen leider Cornelis Chatziioannou tot op korte afstand. "Goed voor het circuit'', zo verheugt Den Braven zich op de ontknoping na de zomervakantie. "De snelle mannen staan dicht bij elkaar. Het wordt close.'' Bij de vrouwen eindigde Annemarie Kersbergen - na drie overwinningen - als derde, achter Ruth van der Meijden en Agnes Schipper. Zij blijft daardoor de beste papieren houden in het overall klassement.

De Loop naar de Pomp in Noordeloos is op zaterdag 1 september de volgende wedstrijd in het circuit. Alle informatie over de lopen en de klassementen zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit.