Op de pedalen voor Nicaragua

regio • Onder het motto 'Zwoegen voor Nicaragua' klimt een groep docenten van scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg op zaterdag 30 juni op de fiets voor een monstertocht door Midden-Nederland. Met hun actie zamelen ze geld in en steken ze de leerlingen een hart onder de riem die zich inspannen voor een langlopend project in het land.

De langste afstand waarvoor kan worden ingetekend is ruim 300 kilometer. "Zeven jaar geleden, toen we dit ook deden, heb ik het samen met een collega gehaald," vertelt docent Ben Boon. "Dit keer gaan we het met zes mensen proberen. Andere deelnemers kiezen kortere afstanden. We rijden een route boven- en onderlangs de Lek en die kun je desgewenst één, twee of drie keer afleggen."

Boon is niet alleen initiatiefnemer van deze tocht, hij is ook de drijvende kracht achter het Nicaragua-project waar Lek en Linge zich in 2004 aan heeft verbonden. Elke twee jaar komen leerlingen in actie voor stichting Las Familias Especiales. Die bekommert zich in de plaats Matagalpa over mensen met een beperking en hun familie. De stichting heeft met steun van buitenlandse organisaties onder meer een school, een yoghurtbedrijf, fysiotherapie voor de gehandicapte kinderen en een speelpark gerealiseerd.

Op donderdag 5 juli gaan alle leerlingen tijdens de Goede Doelen Dag van Lek en Linge ook geld inzamelen voor 'Brigade #9'. Het is de negende groep scholieren die volgend jaar, in de zomervakantie, gaat helpen in Nicaragua. "Met onze fietstocht ondersteunen we de leerlingen mentaal," vertelt Boon. "En we zamelen tevens geld in dat expliciet wordt besteed aan de extra's tijdens de reis."

q www.nicaraguabrigade.nl