'Bouw Linge's Zorglandgoed snel hervat'

rumpt • Na bijna anderhalf jaar gaat de bouw van Linge's Zorglandgoed zeer binnenkort verder, zeggen de initiatiefnemers. Er wordt druk overlegd met de aannemer.

De eerste paal voor het gebouw waar dertig mensen met dementie een plek gaan krijgen, is in december 2016 geslagen. In het voorjaar van 2017 werd het skelet neergezet, daarna bleef het lang stil.

Volgens Cor van den Berg, samen met Nicoline van Iperen initiatiefnemer van het zorglandgoed, is het wachten op aannemer BM Van Houwelingen. De levering van de wanden en daken heeft een tijd geduurd, maar die liggen nu grotendeels klaar in de opslag. "In de tussentijd heeft de aannemer andere projecten voor laten gaan. En nu de crisis voorbij is, is het natuurlijk erg druk in de bouw." Afgelopen week bleek daarnaast dat één wand nog geleverd moet worden.

Daarnaast zijn er financiële problemen geweest waardoor de bouw heeft stilgelegen. Die zijn volgens de betrokkenen nu opgelost.

Het geduld van de initiatiefnemers wordt danig op de proef gesteld. Maar Van den Berg wil wel zekerheid dat er vaklui aan de slag gaan. "Als het gebouw opgeleverd wordt, moet het ook echt goed zijn. Mensen met dementie zijn gebaat bij rust, we kunnen het niet hebben dat er dan nog bouwvakkers in- en uitlopen om zaken te herstellen."

Voor de bouw zijn nog vijftien weken nodig. "Na de oplevering hebben wij nog twee weken nodig voor teambuilding met het zorgteam en om het gebouw huiselijk te maken. En dan kunnen we van start."

Dan is het tien jaar nadat het tweetal startte met het plan voor kleinschalige zorg. Voor de start van de bouw was er al juridisch gesteggel.

De vereniging Ons Dorp Rumpt is nog steeds tegen het zorglandgoed, blijkt uit een brief die de vereniging begin deze maand naar de gemeente stuurde. Daarin staat onder andere dat de initiatiefnemers nog lang niet alle gronden - in totaal beslaat het landgoed 17,5 hectare - aangekocht hebben. Van den Bergt ontkent dat. "De gronden zijn wel degelijk in ons bezit."

Intussen zijn Van den Berg en Van Iperen bijna dagelijks op het perceel aan de Roodseweg te vinden; er verrijzen onder andere al kruidentuintjes. Ook het graven van de tweede waterpartij is in voorbereiding.


Janneke Boogaard