woensdag 20 juni

Kunstlezing
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lisette Le Blanc geeft lezing over Sara de Swart (1861-1951), de 'Muze der Tachtigers'. Sara was bevriend met veel kunstenaars zoals George Hendrik Breitner en Isaac Israëls, de schrijvers Lodewijk van Deyssel en Herman Gorter en componist Gustav Mahler. Ze ondersteunde hen financieel en bouwde zelf een imposante kunstverzameling op. Vanaf 1909 raakte ze in financiële problemen en was ze genoodzaakt om geleidelijk al haar kunst te verkopen. Entree: 12,50 euro, reserveren via de website.
www.stroomhuisneerijnen.nl

donderdag 21 juni

Puzzelmarkt Leerdam
10:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Puzzelmarkt Leerdam in Maranatha. Er zijn meerdere verkoopdagen: donderdagen 21 en 28 juni en 5 juli en vrijdagen 22 en 29 juni en 6 juli van 10:00 tot 20:00 uur. En op zaterdagen 23 en 30 juni én 7 juli van 10:00 tot 15:00 uur. Tijdens deze dagen is er ook een puzzelinstuif, dus iedereen is welkom om te komen puzzelen. De afgeronde puzzels kunnen meteen weer de verkoop in. Onder alle kopers verloot de organisatie een Disney-puzzel van 1.000 stukjes. Overigens: op de markt zijn ook cd's, dvd's en lp's te koop. De puzzels zijn te vinden in de grote zaal van Maranatha.

Haringparty
16:30, Leerdam, Nationaal Glasmuseum. Lions Club Leerdam organiseert weer een haringparty bij het Nationaal Glasmuseum. Deelnemers mogen onbeperkt haring happen, bovendien is er voor iedereen een glaasje korenwijn. Er zijn ook andere hapjes verkrijgbaar. De haringparty begint om 16:30 uur, deelname kost 29,50 euro. Inschrijven kan via de website.
www.lions-leerdam.nl

vrijdag 22 juni

Autowasactie
17:00-20:00, Vuren, gereformeerde kerk. Op de parkeerplaats van de gereformeerde kerk in Vuren vindt weer een autowasactie plaats. De jeugd gaat weer hun best doen om de wagens te laten poetsen. Autobezitters kunnen zelf bepalen wat ze over hebben voor de wasbeurt. Tijdens het wachten op de schone auto is er een kop koffie of thee met iets lekkers verkrijgbaar. Of iets van de barbecue. Ook is er een lootjesboom en intekenbord. Met de lootjes uit de lootjesboom is er altijd prijs, op het intekenbord maken deelnemers kans op een grotere prijs. De opbrengst van deze actie is voor het jeugdwerk van de gereformeerde kerk.

Midzomerconcert
20:00, Neerijnen, Kasteeltuin Neerijnen. Een dag na de kortste nacht organiseert Stroomhuis Neerijnen en Vrienden van Kasteeltuin Neerijnen een midzomerconcert in de sfeervolle Kasteeltuin Neerijnen. Big Band Betuwe en close harmony-formatie DinJin uit Amsterdam verzorgen een optreden. Big Band Betuwe heeft een ruime ervaring als het gaat om optredens op evenementen en festivals. En DinJin is een gezelschap dat al ruim 25 jaar bestaat en een voorliefde heeft voor artiesten als Tom Waits en Randy Newman. Het concert in de buitenlucht begint om 20:00 uur. Entree is 10 euro, dit is inclusief een kop koffie of thee. www.stroomhuisneerijnen.nl

Victoria
20:30, Beesd, Achterstraat 38. Theatergroep Flint speelt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 wederom een voorstelling over het boerenleven in de garage bij Boudewijn Rikmenspoel in Beesd. De voorstelling 'Victoria' is een muzikale en theatrale ode aan de boerenstand, gebaseerd op het boek 'Lied van de vlakten' van Kent Haruf. Kaarten zijn te bestellen via de website van theatergroep Flint.
www.theatergroepflint.nl

LingeFilm: 'I, Tonya'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. De biografische sportfilm 'I, Tonya' over de kunstschaatsrijder Tonya Harding draait bij LingeFilm. Harding wordt ervan verdacht de hand te hebben gehad in één van Amerika's geruchtmakende zaken, de aanslag op haar concurrent, Nancy Kerrigan, wier knieschijf daarbij werd verbrijzeld. Tijdens deze film vol insinuaties, halve waarheden en een flink portie harde humor valt verrassend veel te lachen. Een combinatie van uitersten, complexe persoonlijkheden en strijd voor succes. Met 'I, Tonya' heeft regisseur Craig Gillespie een meeslepend verhaal neergezet van de underdog. Winnaar van een Oscar, Golden Globe en BAFTA Award voor beste vrouwelijke bijrol (Allison Janney).

zaterdag 23 juni

Fokdag VWAV
08:30, Asperen, terreinen van de Waddesteijnruiters. VWAV organiseert in samenwerking met De Waddesteijnruiters, Regio Tuigpaarden West en het KWPN weer haar jaarlijkse fokdag. Dit jaar wederom op de prachtige locatie van de Waddesteijnruiters in Asperen. Deze dag begint om 08:30 met een aantal 3-jarige tuigpaarden die gekeurd en geplaatst zullen worden door de juryleden van het KWPN. Ook veulens zullen hun opwachting maken voor de jury, zowel tuigpaard- als rijpaardveulens. Tussen door zijn er een aantal aangespannen rubrieken waarbij de top van de Nederlandse tuigpaarden aanwezig zal zijn. De dag wordt afgesloten door de rubriek bestgaand rijpaard die uiteraard onder het zadel getoond zullen worden.

Open dag
10:00-15:00, Leerdam, Koenderseweg 14. Dierentehuis Leerdam houdt een open dag. Tussen 10:00 en 15:00 uur zijn bezoekers welkom. Er is een onder meer een rommelmarkt en de asielhonden voeren een behendigheidsshow op. Ook is er een demonstratie van reddingshonden. Hondeneigenaren kunnen voor 2,50 euro ook de naam van hun hond in een blokje hout laten graveren, als accessoire voor aan de halsband.

Kumpulan
14:00-19:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De indische vereniging Oost en West Te Saam (OWTS) organiseert een tropische kumpulan in De Lindehof. Er zijn verschillende hapjes. Ook is er muziek van The Evergreens. Leden van de vereniging hebben gratis entree, niet-leden betalen 10 euro of 8 euro bij vooraf reserveren via 06-28758347 of owts@live.nl. Gratis entree voor kinderen onder de 12 jaar.

'Young Messiah'
19:30, Ameide, Grote Kerk. Jongerenkoor Esperanza geeft een concert in Ameide, op het programma staan vooral muziekstukken uit 'The Young Messiah'. Nummers die langskomen zijn onder meer: 'Worthy is the lamb', 'His yoke' en 'Since by man'. De avond zal muzikaal ondersteund worden door Josefien Hakvoort en Antonie de Potter (viool), Hans Stolk (cello), Geraldine van Hell en Danielle van Schaik (fluit), Wendy Sietsma (saxofoon) en Ruben van Kruistum (slagwerk). De presentator van de avond is Marcel Vroegop. Kaarten voor het concert - 7,50 euro voor volwassenen of 2,50 euro voor kinderen - zijn via het contactformulier op de website te bestellen.
www.jongerenkooresperanza.nl

maandag 25 juni

Kennismakingsles
08:45-09:45, Oosterwijk, FlexplekLeerdam.nl. Nicolette Hovius van Kleine Vlinder organiseert een kennismakingsles voor een sportieve cursus voor iedereen vanaf 16 jaar. Deelnemers doen een training op muziek, doel is de algehele conditie te verbeteren en het lichaam soepel en sterk te houden. Niet alleen spier- en balansoefeningen komen aan bod, maar er is ook aandacht voor het juiste gebruik van het lichaam om blessures te voorkomen. De oefeningen bestaan uit een combinaties van fitness-, pilates-, dans- en yoga-oefeningen. Meer informatie en inschrijven: kleinevlinder@live.nl of 06-43128941.

Qigong
10:00-11:30, Oosterwijk, FlexplekLeerdam.nl. Nicolette Hovius van Kleine Vlinder organiseert van 10:00 tot 11:30 uur een kennismakingsles voor mensen die geïnteresseerd zijn in qigong en taoïstische meditaties. Qigong is een Chinese bewegingstechniek waarbij niet de spieren maar de meridianen centraal staan. Door de herhaalde oefeningen en ademhalingstechnieken moeten de stroming van qi - levensenergie - in het lichaam positief beïnvloeden, zo is de overtuiging. De oefeningen zijn niet belastend voor het lichaam en kunnen ook zittend worden uitgevoerd. Mensen van alle leeftijden zijn welkom. Meer informatie en inschrijven: kleinevlinder@live.nl of 06-43128941.

dinsdag 26 juni

Jeu de boules
14:00-16:00, Herwijnen, Schoutensteeg. De vereniging Senioren Activiteiten Lingewaal (SAL) organiseert een jeu de boulesmiddag op het terrein van de ijsclub in Herwijnen. De organisatie verzoekt deelnemers zoveel mogelijk om eigen ballen mee te nemen. Er zijn eventueel wel reserveballen op voorraad. Bij slecht weer is er een koersbalmiddag in het clubgebouw. Deelname is gratis voor SAL-leden, niet-leden betalen 1 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Over het verpleeghuis
19:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. Alzheimer Café Leerdam gaat over het zeilen en zeilen in het verpleeghuis. Zorgregisseur J. 't Land is uitgenodigd als gastspreker. Op deze avond worden vragen besproken en toelichting gegeven op allerlei zaken omtrent opname in een verpleeghuis. Zoals: hoe een dag eruitziet in het verpleeghuis en wat mag en kan familie nog aan zorg geven aan een opgenomen familielid. Maar ook: zijn er activiteiten op maat. De organisatie is in handen van het Steunpunt Mantelzorg en de Rivas Zorggroep. Locatie is het verpleeghuis Lingesteyn, ingang via hoofdingang Lingepoli, in Leerdam. De avond begint om 19:30 uur en wordt rond 21:15 uur afgesloten. Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar. De toegang is gratis. Meer informatie is te verkrijgen bij Francien Boonstra, adviseur van het Steunpunt Mantelzorg, via 0345-637363.

Buitenconcert Herwijnen
19:00, Herwijnen, bij zorgcentrum Avondlicht. Het leerlingenorkest en de fanfare van Wilhelmina geven een buitenconcert. Om 20:30 uur vervolgt de fanfare het optreden op het pleintje aan de Meerenburg. Een week later zijn de flat (Herwijnen-Oost) en het Boveneind aan de beurt. Bij regen gaat het buitenconcert niet door.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. Paranormale vereniging PASO organiseert een avond in Noorderberg, deze keer is Riet Schillemans uitgenodigd. Thema: 'Bloemenseance'. Deelnemers mogen enkele bloemen meenemen die 3 dagen in huis hebben gedaan. Entree is 8 euro.

woensdag 27 juni

In vakantiestemming
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. In de Leerdamse bieb is er elke vierde woensdag van de maandag een inloopspreekuur speciaal voor mensen die vragen hebben over het gebruik van internet en digitale media. Eind juni staat deze volledig in het teken van de vakantievoorbereiding. Er is informatie beschikbaar over de VakantieBieb, waarmee mensen in gelegenheid worden gesteld om zestig ebooks 'mee te nemen' op vakantie. Ook is er voorlichting over het navigeren met de smartphone. En ligt er een lijstje met handige apps voor op vakantie.

LingeFilm: 'LBJ'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'LBJ'. Deze filmbiografie gaat over de 36ste president van de Verenigde Staten: Lyndon B. Johnson. Hij werd president van Amerika door een speling van het lot: de moord op president Kennedy. Vastbesloten om de Amerikaanse politiek te vernieuwen gaat hij aan de slag. Hierbij blijkt al snel hoe onbehouwen de nieuwe president is. En hoe weinig echte invloed een president heeft. Regisseur Rob Reiner heeft aangegeven deze film gemaakt te hebben als eerbetoon aan één van de beste presidenten die Amerika heeft gekend.

vrijdag 29 juni

Zomeravondconcert
20:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Laudate Dominum geeft haar jaarlijkse zomeravondconcert in dorpshuis De Krooshof. Het koor krijgt hulp van christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen. Er is een afwisselend programma ingestudeerd, met een verrassend slot. Het koor staat onder leiding van Reijco Roseboom. Ook Soli Deo Gloria heeft een aantrekkelijk repertoire voorbereid, dit koor staat onder leiding van Ruben Weverling. Aan het einde van de avond voeren beide koren gezamenlijk een aantal liederen op. Entree is 5 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro.

zaterdag 30 juni

Etentje en film
18:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. 'Lunch Box' uit 2013 van Ritesh Batr met onder andere Irrfan Khan en andere toonaangevende Indiase acteurs. Om 18:00 uur bijzonder diner met authentiek Indiase gerechten. Om 19:30 uur toelichting door filmexpert Marc Westermann. Deelname film en etentje: 25 euro. Reserveren kan tot donderdag 28 juni. Entree alleen film: 5 euro (reserveren niet nodig).
www.stroomhuisneerijnen.nl

Avondwandeling
19:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert een avondwandeling door de uiterwaarden. Een boswachter neemt deelnemers via het parkbos naar de de Waal. Op de dijk is een groot aantal bijzondere bloemen te vinden en bovendien een adembenemend uitzicht op de uitgestrekte uiterwaarden van de Waal. Daarna gaat de wandeling verder de Rijswaard in. De natuurlijke omstandigheden en het beheer van deze gebieden zorgen voor een gevarieerd landschap. Het hoge gras en de struiken zijn een eldorado voor vogels. Reserveren is noodzakelijk. Stevige wandelschoenen zijn gewenst en ook een verrekijker meenemen is handig.
www.glk.nl/evenementen