Feest bij opgeknapt dorpshuis Asperen

asperen • De grondige renovatie van dorpshuis EMM in Asperen is achter de rug. Het oudste dorpshuis van Nederland organiseert zaterdag 23 juni een grote opening met bijbehorende verenigingsmarkt.

Mensen die een half jaar lang niet in het dorpshuis zijn geweest, zullen het pand alleen nog in grote lijnen herkennen. Denkt voorzitter Jan Post. "Maar uiteindelijk zijn we in het hele traject maar één week gesloten geweest. Dus de meeste mensen hebben de veranderingen geleidelijk wel meegekregen." Het gebouw is de afgelopen maanden grondig onder handen genomen. Het dorpshuis is dankzij de grotere ramen vooral een stuk lichter geworden. De schuifdeuren zorgen daarnaast voor een betere toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Ook het interieur is grondig vernieuwd. Post: "Wij horen van veel mensen dat het nu veel groter is geworden. Dat is natuurlijk niet zo, maar het is wel een stuk lichter binnen." Wat bescheiden zegt hij: "We krijgen wel wat complimenten. We hebben getracht met de tijd mee te gaan. Hiermee moeten we er weer 15 jaar tegenaan kunnen."

Het vernieuwde dorpshuis moet uitgroeien tot het knooppunt van de nog volop in ontwikkeling zijnde woonzorgservicezone van Asperen. Daarom is het pand aan de Van Langerakstraat 6 vanaf begin juli dagelijks geopend. Mensen kunnen er dan vanaf 09:30 uur terecht in de Dorpskamer, zoals het cafégedeelte van het dorpshuis is genoemd. "Het moet een stuk levendiger worden", zo hoopt Post. "Mensen kunnen er zo de hele dag door binnenlopen voor een kop koffie, een stukje gebak of een broodje. Er is een leestafel. En buiten een terras." De dagelijkse openstelling is mede mogelijk gemaakt door Syndion, die in het dorpshuis een uitdagende werkplek voor haar medewerkers met een arbeidsbeperking heeft gevonden. "Zij hebben een leuke leer- en werkomgeving en dankzij hen kunnen wij elke dag open. Dat schept aan beide kanten een voordeel."

De officiële opening van het vernieuwde dorpshuis EMM is zaterdag 23 juni om 14:00 uur, hierbij is ook wethouder Ed van Sambeek namens de gemeente Lingewaal aanwezig. Tussen 13:30 en 16:30 uur is iedereen welkom om de veranderingen met eigen ogen te bekijken. Dan is er ook een grote verenigingsmarkt, hier zijn vrijwel alle verenigingen uit het dorp met een stand vertegenwoordigd. Niet alleen de organisaties die van het dorpshuis gebruik maken.