Vorige demonstratie had geen effect op bedrijfsvoering

LTO laat in Leerbroek tegengeluid horen

leerbroek • In december hield een handjevol demonstranten van Konijn in Nood een korte demonstratie bij het bedrijf. Toen al gaf initiatiefnemer Peter Janssen aan terug te komen. Die belofte wil hij zaterdag nakomen. In tegenstelling tot de vorige keer komt er nu wel een tegengeluid, vertelt eigenaar Arie Kool: "Het bestuur van de afdeling van de LTO in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden staat achter ons en wil laten zien dat de leden het niet pikken dat er voor zo'n demonstratie één individueel bedrijf wordt uitgekozen. Vandaar dat wij ons terrein ter beschikking stellen aan de LTO om een positief beeld van onze branche te laten zien."

Grimmig

Het tegengeluid komt er mede om te voorkomen dat de demonstratie zaterdag uit de hand loopt. De sfeer was in december bij sommigen omstanders al grimmig en die sfeer zal er de tweede keer niet beter op worden, denkt Gerrit de Jong, voorzitter LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. "En als het escaleert is Konijn in Nood de enige partij die profiteert, want dat trekt alleen maar extra aandacht. Op het terrein van de familie Kool komt een podium te staan, waar vice-voorzitter Bas Bassa uitlegt hoe belangrijk de agrarische sector voor de regio is. Door boeren is dit zo'n prachtig gebied geworden en wij voeden de mensen in de steden. Daarnaast delen we boerderij-ijs en appels uit. De demonstratie van Konijn in Nood duurt een half uur; ons programma ongeveer een uur. Wij laten zo zien achter de familie Kool te staan. Eerst waren het de nertsen, nu de konijnen, straks zijn het de varkens en de koeien." De actie vindt tegelijk met de demonstratie plaats. "Maar we hebben zeker niet de intentie om wat Konijn in Nood doet te verstoren. Onze insteek is om hen te negeren en niet de discussie met hen aan te gaan. Er is op het grasveld ruimte voor enkele honderden aanwezigen. Die komen daar op uitnodiging van de LTO en de familie Kool."

Niet persoonlijk

Het is de tweede keer dat Konijn in Nood demonstreert bij de konijnenfokkerij van de familie Kool. De actie is zeker niet persoonlijk gericht, benadrukt voorzitter Peter Janssen. "We demonstreren ook op andere plekken in het land. Maar om onze boodschap duidelijk te maken en het onder de aandacht te brengen van onder meer GroenLinks en de Partij voor de Dieren, is de megastal in Leerbroek een goede locatie. Het is de grootste konijnenfokkerij in Nederland."

Ook deze keer zullen de demonstranten met spandoeken, witte kruizen, fakkels en toespraken aandacht vragen voor de manier waarop er in konijnenfokkerijen met konijnen wordt omgegaan. Het uiteindelijke doel is een verbod op deze branche.

Effect heeft de demonstratie van vorig jaar niet gehad, zegt Arie Kool: "Als ik twee keer zoveel konijnen aan had kunnen bieden, hadden we die ook verkocht. Iedereen die we spreken vindt het belachelijk dat we zo door Konijn in Nood behandeld worden. Wij doen hier ook aan boerderijslachting voor particulieren. Dat is volledig legaal. De mensen die hier komen, vragen ons: 'Jullie stoppen toch zeker niet?'. Alle inwoners van Leerbroek en omgeving, boeren én burgers, staan volledig achter ons." Onmacht, dat gevoel overheerst bij de familie. "We begrijpen dat er mensen zijn die een andere mening over het houden van dieren hebben", benadrukt Arie Kool. "Maar zo te worden geïntimideerd en geterroriseerd, zonder dat je daar iets aan kan doen, dat voelt zo onrechtvaardig. En dat terwijl alles wat we doen legaal is. Sowieso is in Nederland het dierenwelzijn wereldwijd gezien het best geregeld. Als ik een dier zou zijn, zou ik in Nederland willen wonen."

De gemeente Zederik heeft er alle vertrouwen in dat de demonstratie net als de vorige keer rustig zal verlopen. "Een dag van tevoren en op de ochtend zelf zal de politie een inschatting maken van de inzet die nodig is", stelt een woordvoerster. "Afhankelijk van de situatie zal er al dan niet opgeschaald worden. We gaan er vanuit dat het net als tijdens de vorige demonstratie ordelijk zal verlopen."