woensdag 13 juni

LingeFilm: 'Film Stars Don't Die'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de film 'Film Stars Don't Die', een romantisch drama over de Amerikaanse actrice Gloria Grahame. Zij speelde in de jaren '40 en '50 in vele film noirs. Zij wordt vertolkt door Annette Bening. Via flashbacks zien we Gloria Grahame uitgebreid in haar jonge jaren. In de periode dat haar relatie met de veel jongere Peter Turner begint. Later – in de jaren zeventig – als ze door vele privé-schandalen is verworden tot vergane glorie en worstelt met haar ziekte en haar eenzaamheid besluit Turner haar te verzorgen.

donderdag 14 juni

Dia-avond
Gezellige dia-avond met dia's van oud Nieuwland, waarbij de presentatie in handen is van de heer A. van Ooijen. Met een bakwedstrijd: Wie bakt de lekkerste cake van Nieuwland? Bij aanvang van de avond kan de cake worden ingeleverd. Tijdens de avond zal een jury alle inzendingen beoordelen. Aan het einde van de avond wordt de winnaar bekend gemaakt. Entree: Leden gratis, Niet leden € 2,50.

vrijdag 15 juni

Concert
18:45, Leerdam, wijkcentrum West-End. Muziekwerkplaats De Doorbraak organiseert samen met wijkvereniging West-End een concert. Thema is: 'Muziek op reis'. De muzikanten maken een muzikale wereldreis langs verschillende stijlen. Leerlingen van de muziekwerkplaats laten muziek horen uit hun favoriete vakantieland. Bezoekers krijgen ook vakantiebeelden te zien. 's Middags is er een workshop van 16:00 tot 17:00 uur voor kinderen uit Leerdam en omstreken. De deelnemers hieraan laten 's avonds horen wat ze hebben geleerd. Deelname hieraan is gratis, er is wel een beperkt aantal plaatsen. Opgeven is dus noodzakelijk, dit kan via info@muziekwerkplaatsdedoorbraak.nl. Het concert start om 19:15 uur, de zaal is om 18:45 uur open. Entree voor volwassenen is 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.

Cursus fotografie
19:15, Geldermalsen, Bibliotheek Geldermalsen. Kijk & Zie Fotoschool organiseert in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland een cursus fotografie in Bibliotheek Geldermalsen. De eerste lesavond vindt vrijdagavond 15 juni plaats. Er zijn in totaal vier lessen. Aan deelname zitten kosten verbonden, meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek. www.bibliotheekrivierenland.nl

LingeFilm: 'Jusqu'à la garde'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. De Franse dramafilm 'Jusqu'à la garde' draait bij LingeFilm. De elfjarige Julien is in deze ontroerende Franse dramafilm het grootste slachtoffer van de vechtscheiding van zijn ouders, Antoine en Miriam. Zelfs de rechter kan niet besluiten wie van de twee de grootste leugenaar is. Julien voelt zich verscheurd tussen zijn ouders. Wie is nu eigenlijk de grootste leugenaar?

zaterdag 16 juni

Kerkmarkt
09:00-13:30, Waardenburg, Dorpsstraat. Op het plein bij de hervormde kerk aan de Dorpsstraat vindt een kerkmarkt plaats. Er zijn tal van oude spulletjes te koop, van boeken, serviesgoed en meubelstukken toto kleding en glaswerk. Ook aan de rammelende magen is gedacht: er is koffie, thee, gebak en er worden oliebollen gebakken. Vanaf 11:00 uur gaat de organisatie friet bakken, daarnaast zijn er broodjes hamburger en saté te koop. De markt is open van 09:00 tot 13:30 uur.

Op de fiets
10:00, Hei- en Boeicop. Op de derde en laatste Zederikdag staat fietsen centraal, voor het eerst vanuit Hei-en Boeicop. Er zijn routes van twintig en veertig kilometer uitgezet met leerzame en gezellige plekjes in de omgeving die wat minder bekend zijn. Inschrijving bij eetcafé 't Trefpunt tussen 10.00 en 12.00 uur. De kosten zijn 5 euro. Tijdens de terugkomst vermaakt troubadour Eduard Hagenstein de gasten.

Toerrit
13:00, Zederik. Motor- en Auto Club de Magneet houdt een toerrit voor motoren. Dit in het kader van de Zederikdagen. De route gaat door midden Nederland. Inschrijven tussen 13.00 en 14.30 uur in cafetaria Het Trefpunt, Hei- en Boeicopseweg 88 in Hei- en Boeicop. Kosten 5 euro. De route is vooraf te bestellen. Afstand circa 120 kilometer. Inlichtingen: Goos Middelkoop 0347-351264 of Aad van Zanten 0345-641446; zijdervelders@hetnet.nl.

Dorpsmarkt
17:00, Enspijk, Lepelmarkt. Het is alweer de 46ste keer dat er in Enspijk een dorpsmarkt plaatsvindt. Muziekvereniging De Volharding zorgt voor een muzikale bijdrage. De 25 kraampjes met allerlei gebruikte maar goede spullen zijn overvol met boeken, speelgoed, elektronica, huisraad en dergelijke. Bij het rad van avontuur zijn weer vele prijzen te winnen. Er zijn verder allerlei lekkernijen te koop: van pannenkoeken tot tompouces en van saté tot friet. Er is voldoende gelegenheid om gezellig te zitten op het terras met een hapje en een drankje. Voor de kleinsten is er een springkussen. De markt begint om 17:00 uur met het luiden van de kerkklok. Parkeren kan aan de Korte Veersteeg, langs de ijsbaan.

Kerkmarkt
09:00-13:30, Waardenburg, Dorpsstraat. Kerkmarkt van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen op het plein bij de kerk aan de Dorpsstraat in Waardenburg. Bezoekers zijn welkom van 09:00 tot 13:30 uur.

LingeFilm: 'Finding Your Feet'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'Finding Your Feet' te zien van de regisseur Richard Loncraine. In deze Britse komedie komt 'lady' Sandra Abbott er na een huwelijk van 40 jaar achter dat haar vers benoemde 'lord' echtgenoot al jaren een verhouding heeft met haar beste vriendin. Sandra is niet geamuseerd en trekt in bij haar oudere hippiezuster die in een huurflatje woont in een arbeidersbuurt. Maar die verandering van omgeving is misschien wel juist wat ze nodig heeft.

zondag 17 juni

Plantenexcursie
08:00, meerdere opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een plantenexcursie met orchideeën in de Everdinger Waarden. Ook de plantenexpert Dick Kerkhof gaat waarschijnlijk mee met deze excursie. Meer informatie is te verkrijgen bij excursieleider Jules Klees via 0347-351499 of fam-klees@hetnet.nl. Vertrek is om 08:00 uur vanaf parkeerplaats aan de Benedictushof 132 in Vianen. En om 07:40 uur vanaf de parkeerplaats bij NS-station Leerdam.

Rivierenland Klassiek
14:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Mirna Ackers (1995) op dwarsfluit. Mirna is Nederlands vertegenwoordiger bij het Euro Concours dwarsfluit en gaat in oktober naar de Europese finale in Skopje. Zij is o.a. lid van het Nationaal Jeugd Orkest. Entree: 10 euro

maandag 18 juni

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie, een spelletje of gewoon een praatje.

dinsdag 19 juni

Verkoopochtend
10:00-12:00, Leerdam, woonzorgcentrum Emma. Jonker Speciaal Schoeisel vof organiseert een verkoopochtend voor mensen met moeilijke voeten.

Koffieochtend
10:30, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. David Golverdingen is te gast in Bibliotheek Leerdam om te vertellen over de zesde editie van de pasar malam in Leerdam.

Open eettafel Vuren
11:00, Vuren dorpshuis De Koels. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 8 juni bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

Picknick
11:30, Tuil, boerderijcamping De Hoge Haren. De Zonnebloem, afdeling Neerijnen, organiseert weer een picknick op de boerderijcamping De Hoge Haren in Tuil. Natuurlijk zijn er ook weer kersen bij. Opgeven kan bij Marjan van de Dennen via 0418-591584. Deelnemers moeten wel voor eigen vervoer zorgen.

Open eettafel Herwijnen
11:45, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 15 juni bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

'Kids in Concert'
18:30, Meteren, Dorpshuis Meteren. Met het gratis concert 'Kids in Concert' sluiten de muzikanten van het jeugdorkest M-Tastic! het muzikale seizoen af. Ook de leerlingen van Music@Meteren-class laten dan horen wat ze afgelopen schooljaar hebben geleerd. Het muziekevenement vindt plaats in Dorpshuis Meteren van 19:00 tot 20:30 uur. De zaal is open vanaf 18:30 uur.
www.muziekverenigingmeteren.nl

donderdag 21 juni

Boekenmarkt Leerdam
10:00, Leerdam, oude Emmahuis. Start van de veertiende editie van Boekenmarkt Leerdam. De opening wordt verricht door burgemeester Tjerk Bruinsma. Hij is dit jaar ambassadeur van het evenement. De verkoopdata zijn: donderdagen 21 juni, 28 juni en 5 juli van 10:00 tot 21:30 uur, vrijdagen 22 juni, 29 juni en 6 juli van 10:00 tot 21:30 uur en zaterdagen 23 juni, 30 juni en 7 juli van 10:00 tot 16:00 uur. Let op: locatie is het inleverpunt van Boekenmarkt Leerdam, het oude Emmahuis aan de Oranjehof 27 in Leerdam.

vrijdag 22 juni

Autowasactie
17:00-20:00, Vuren, gereformeerde kerk. Op de parkeerplaats van de gereformeerde kerk in Vuren vindt weer een autowasactie plaats. De jeugd gaat weer hun best doen om de wagens te laten poetsen. Autobezitters kunnen zelf bepalen wat ze over hebben voor de wasbeurt. Tijdens het wachten op de schone auto is er een kop koffie of thee met iets lekkers verkrijgbaar. Of iets van de barbecue. Ook is er een lootjesboom en intekenbord. Met de lootjes uit de lootjesboom is er altijd prijs, op het intekenbord maken deelnemers kans op een grotere prijs. De opbrengst van deze actie is voor het jeugdwerk van de gereformeerde kerk.

Victoria
20:30, Beesd, Achterstraat 38. Theatergroep Flint speelt vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 wederom een voorstelling over het boerenleven in de garage bij Boudewijn Rikmenspoel in Beesd. De voorstelling 'Victoria' is een muzikale en theatrale ode aan de boerenstand, gebaseerd op het boek 'Lied van de vlakten' van Kent Haruf. Kaarten zijn te bestellen via de website van theatergroep Flint. www.theatergroepflint.nl

zaterdag 23 juni

Rommelmarkt
08:00-14:00, Acquoy, Lingedijk. In Acquoy barst om 08:00 uur de jaarlijkse rommelmarkt los. De opbrengst is bedoeld voor het onderhoud van de kerk van de hervormde gemeente. Er zijn volop kramen aanwezig. Bezoekers kunnen snuffelen tussen antieke spulletjes en allerlei boeken. Ook draait het rad van fortuin en is er volop eten en drinken verkrijgbaar. Verder is er een de unieke mogelijkheid om de scheve kerktoren te beklimmen. De markt duurt tot 14:00 uur.

Open dag
10:00-15:00, Leerdam, Koenderseweg 14. Dierentehuis Leerdam houdt een open dag. Tussen 10:00 en 15:00 uur zijn bezoekers welkom. Er is een onder meer een rommelmarkt en de asielhonden voeren een behendigheidsshow op. Ook is er een demonstratie van reddingshonden. Hondeneigenaren kunnen voor 2,50 euro ook de naam van hun hond in een blokje hout laten graveren, als accessoire voor aan de halsband.

'Young Messiah'
19:30, Ameide, Grote Kerk. Jongerenkoor Esperanza geeft een concert in Ameide, op het programma staan vooral muziekstukken uit 'The Young Messiah'. Nummers die langskomen zijn onder meer: 'Worthy is the lamb', 'His yoke' en 'Since by man'. De avond zal muzikaal ondersteund worden door Josefien Hakvoort en Antonie de Potter (viool), Hans Stolk (cello), Geraldine van Hell en Danielle van Schaik (fluit), Wendy Sietsma (saxofoon) en Ruben van Kruistum (slagwerk). De presentator van de avond is Marcel Vroegop. Kaarten voor het concert - 7,50 euro voor volwassenen of 2,50 euro voor kinderen - zijn via het contactformulier op de website te bestellen.
www.jongerenkooresperanza.nl

zondag 24 juni

Smurfenbeurs
10:30-15:30, Leerdam, Energieweg. Webshop Bluedwarfs.com organiseert weer een grote smurfenbeurs in Leerdam. Organisator en Leerdammer Roelof Emck heeft zelfs Paul van Gorcum – de stem van Gargamel in De Smurfen-televisieserie en bekend als de baron Van Neemweggen in de Bassie en Adriaan-films – gestrikt voor een optreden. Iedereen is welkom op de beurs. Van doorgewinterde smurfenverzamelaars tot gezinnen op zoek naar een leuke gratis activiteit voor de hele familie. Er is ook wat te eten en te drinken te krijgen. De beurs van Bluedwarfs.com is één van de vier grootste Nederlandse smurfenbeurzen. Bezoekers zijn welkom van 10:30 tot 15:30 uur.
www.bluedwarfs.com