• Timo de Bruin en Jeffrey van der Meijden in actie.
• Timo de Bruin en Jeffrey van der Meijden in actie. Foto: Jeroen de Bruin

Degradatie voor Herovina na penalty's

herwijnen • Herovina is de plaats in de derde klasse na één jaar al weer kwijt. Unitas deed het net andersom en hervond na twee degradaties op rij de weg omhoog. In Herwijnen greep Unitas na een 1-1 gelijkspel - en een verlenging zonder goals - via penalty's de promotie, die voor Herovina degradatie inhield.

Mike Venderbos leek Unitas vijf minuten voor tijd al naar de derde klasse te schieten, maar door de gelijkmaker van Kevin Steenbruggen sleepte Herovina er nog een verlenging uit. In dat extra half uur bleef het 1-1 en moesten strafschoppen beslissen. Unitas-keeper Owen Verduijn vervulde een hoofdrol en Unitas werd spekkoper.

Voor Herovina-trainer Gertjan Potters waren de druiven zuur: "Deze afloop had ik niet verwacht. Een enorme teleurstelling. Onze mooie eindsprint in de competitie is niet beloond. Zo'n afscheid na drie mooie jaren wil niemand. Het is jammer dat Herovina niet in de derde klasse blijft, maar Unitas verdiende het vandaag wel. Wij hebben niet overtuigend gespeeld. Ons begin was aardig, maar in zo'n wedstrijd hoop je dat de spelers meer energie kunnen opbrengen." Al na vijftien seconden had Herovina voor moeten staan. Uit een voorzet van Jeffrey van der Meijden miste Kevin Steenbruggen een opgelegde kopkans. Na een kwartier werd een verre vrije trap van Steenbruggen via de paal en keeper Verduijn corner. Van lieverlee ging een technisch vaardiger Unitas beter spelen. Bij een van richting veranderd schot redde Herovina-keeper Wilco de Leeuw in een reflex. Na rust bleef het lang 0-0. Met twee goals werd de slotfase enerverend. Slecht wegwerken door Herovina leidde in de 85e minuut tot 0-1, Mike Venderbos schoot de bal onder de keeper door. Invaller Maurice Schopenhouer lanceerde meteen Jeffrey van der Meijden en uit diens voorzet kopte Kevin Steenbruggen in de 89e minuut de 1-1 binnen. De verlenging bracht geen goals meer. Wel incasseerde Martin Bos (Unitas) zijn tweede gele kaart. De resterende speeltijd was voor Herovina tekort om tegen tien man de beslissing te forceren. Unitas begon de penaltyreeks overtuigend, want Venderbos en Balhagi scoorden en keeper Verduijn stopte zowel een strafschop van Schopenhouer als van Mark Muller. Het tij keerde toen Herovina-doelman De Leeuw de penalty van Van Eldik keerde. Marthijn Hobo zorgde voor 1-2 en daarna miste Zencirkiran voor Unitas. Jeffrey van der Meijden zorgde voor 2-2 en na de 2-3 van keeper Verduijn bewerkstelligde Kevin Steenbruggen met 3-3 een verlenging van de penaltyreeks. Invaller Rottink schoot voor Unitas naast en zo had Herovina alsnog kunnen zegevieren. De strafschop van Mark de Joode werd echter gestopt. Na de 3-4 van Takle Tinsue was de druk op Timo de Bruin te groot, hij schoot de bal over. Voor Herovina restte de ontgoocheling.