• Asperen viert uitbundig feest na de 1-0 van Dick Schaaij.
• Asperen viert uitbundig feest na de 1-0 van Dick Schaaij. Foto: Jeroen de Bruin

Asperen: handhaving na roerige week

asperen • Uiteindelijk kwam het allemaal toch nog goed bij Asperen. Na een roerige week handhaafde de ploeg zich in de derde klasse dankzij een 3-0 overwinning op GSC/ODS.

Zonder de afwezige trainer Ton Blom, hij was op vakantie, schudde Asperen de Dordtse tegenstander redelijk simpel van zich af. De aanwezigheid van Richard Smaal op de bank deed nogal wat stof opwaaien. De spelers wilden hun ex-trainer graag voor de groep en benaderden Smaal, die na het kampioenschap met Arkel alle tijd had. Assistent-trainer Ron Kool, die de honneurs van Blom zou waarnemen, legde zijn functie neer. Volgens het bestuur vond de actie van de spelersgroep plaats zonder medeweten van de club. De spelers waren het daar niet mee eens, maar wilden er ook na de winst op GSC/ODS weinig over zeggen. Gerard Breider, al jarenlang gewaardeerd lid van de selectie en in het verleden ploeggenoot van Kool, verwoordde het als volgt: "Wij hebben natuurlijk nooit de intentie gehad om iemand te beschadigen. Ron is een clubicoon en is één van ons." Die status van Kool was trouwens precies het pijnpunt. "Wij hebben iemand nodig die boven ons staat. Het enige wat we wilden, was ons handhaven. Hadden we dit anders moeten aanpakken? Misschien wel, maar het was altijd pijnlijk geweest."

Richard Smaal was zich van geen kwaad bewust. "Toen ik benaderd werd, was ik ervan overtuigd dat de club op de hoogte was en erachter stond. Dat werd bevestigd toen ik hier aan kwam en iedereen mij vriendelijk welkom heette. Natuurlijk had ik wel door dat er iets speelde, maar pas toen er berichten in de media verschenen, zag ik dat het wel wat groter was." Smaal hield zich echter afzijdig. "Ik heb mijn focus op het doel gehouden: handhaving. Gelukkig hebben we dat bereikt."

Achteraf was de overwinning van Asperen op GSC/ODS volkomen verdiend, maar heel simpel ging het niet. In de eerste helft waren de gasten wat beter. Veel grote kansen kregen de Dordtenaren niet, maar Asperen moest toch alle zeilen bijzetten. De omzetting van Smaal van het twee-spitsensysteem naar 4-3-3 bleek de sleutel tot succes.

Door die omzetting kwam de thuisclub al voor rust beter in de wedstrijd en toen na de thee ook nog Carlo van Santen voor de niet fitte Tareq Ibrahim in de ploeg kwam, viel alles op zijn plek. Met de diepgang van Van Santen en het groot houden van het veld, speelde Asperen de tegenstander kapot. De 1-0 van Dick Schaaij, volgend seizoen Leerdam Sport, was eigenlijk al de doodsteek. De gasten hadden vervolgens niet de inhoud om het Asperen nog moeilijk te maken. Tien minuten voor tijd mikte Michiel den Hartog de 2-0 in de hoek en was de wedstrijd gespeeld. Invaller Hussein Dia bepaalde de eindstand op 3-0.

Maarten van Hoogevest