Even cultuur snuiven in het Franse Laignelet

kedichem • Al bijna 20 jaar vindt er een jaarlijkse uitwisseling tussen een groep mensen van alle leeftijden uit het Franse Laignelet en Kedichem plaats. Ook dit jaar gaat er eind augustus weer een groep Nederlanders naar Bretagne. Het organiserende comité is nog op zoek naar deelnemers.

Deze unieke kans is niet enkel voorbehouden aan mensen uit Kedichem, het organiserende vriendschapscomité wil graag belangstellenden en vooral ook jongeren vanaf 10 jaar uit de hele regio gelegenheid bieden deel te nemen aan de uitwisseling. Het geheel is low budget. Hand Godfroid, deelnemer en bestuurslid van het eerste uur vertelt: "We reizen met eigen vervoer en logeren bij gastgezinnen. Op onze beurt zijn wij weer gastgezin voor de Fransen in het jaar daarop." Zo kwamen er vorig jaar bijna dertig Fransen naar Kekum. Zij werden allemaal ondergebracht in gastgezinnen. En Godfroid verzorgde samen met comitélid Hans van Schie onder meer een interessant programma voor de Franse vrienden in Den Haag. Er was een rondleiding voorbereid langs de bezienswaardigheden in de Hofstad, zoals het Binnenhof, de Passage en Paleis Noordeinde. Later in het weekend hebben de bezoekers ook nog Gorinchem en Slot Loevestein bezocht.

Maar tijdens de jumelage is er ook veel ruimte voor eigen initiatief van de deelnemers. Zo is er gelegenheid om met de gasten zelf gekozen activiteiten te ondernemen. Vorige jaar werden er daarom uitstapjes gemaakt naar het GeoFort, Brielle, Amsterdam en ook werd er een fietstocht gemaakt in de regio.

Godfroid: "Ik vind het zelf erg leuk om de slotavond op te luisteren met muziek. Mijn accordeon reist daarom altijd mee naar Frankrijk. Als we samen zingen en dansen kan ik daar enorm van genieten." Dit jaar gaat een groep streekgenoten van woensdag 22 tot en met zondag 26 augustus naar Bretagne. Als voorbereiding volgt een groep deelnemers al Franse lessen in Asperen.

Mensen die interesse hebben in een uitstapje naar Frankrijk, kunnen zich melden via 06-46087614 of kekumfrance@gmail.com.