Afbeelding
Foto: aangeleverd

woensdag 6 juni • De werkgroep 'SamenLeven' van stichting SamenDoen organiseerde voor zo'n honderdveertig Leerdammers de iftar in Het Dak. Met deze maaltijd breken moslims tijdens de ramadan dagelijks het vasten. Deze speciale iftar stond in het teken van verbinding.

Indrukwekkende verbinding tijdens de Iftar in het Dak

Op woensdag, 6 juni jl. hebben zo'n 140 inwoners van verschillende achtergronden onder het genot van lekkere gerechten nader kennis met elkaar gemaakt.
Iftar, de maaltijd waarmee moslims tijdens de Ramadan dagelijks het vasten verbreken is georganiseerd door de werkgroep SamenLeven van SamenDoen. De avond stond in het teken van samenleven en samenwonen in Leerdam.

De iftar was bereid door de werkgroep SamenLeven en een aantal leden van het Kook Cafe Plus. Wethouder, Bart Bruggeman die de werkgroep een warm hart toedraagt vertelde wat Ramadan voor hem betekende: 'verbinding maakt ons sterk'.

De muzikale en de theatrale omlijsting van de avond werd verzorgd door Stichting Regenboog. De dans van de Derwisj, een volgeling van Rumi (Perzische filosoof en dichter) die de liefde tussen alle mensen symboliseert was adembenemend. Rumi, een bruggenbouwer nodigt iedereen, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging of zelfs goddeloosheid, uit tot liefde:
'Kom, kom,
Wie je ook bent.
Heiden, vuuraanbieder,
Zwerver, liefhebber,
Minnaar van het heengaan,
Kom
Het maakt geen verschil.
Dit is geen karavaan van de wanhoop,
Kom, ook al heb je je belofte duizend keer gebroken.
Kom, kom,
kom opnieuw,
Kom'.

De stichting slaat een brug tussen de diverse bevolkingsgroepen, die de huidige Nederlandse samenleving vormen. De Regenboog probeert dit te realiseren door het organiseren van verschillende culturele en kunstzinnige activiteiten. Het gemêleerde gezelschap van de Regenboog doet dit op een humoristische wijze doch confronterende wijze .

De spontane gastvrouwen Eva-Linde Middag en Berfin Yagmur gaven aan dat deze succesvolle Iftar niet de laatste keer is dat de werkgroep van zich laat horen. De werkgroep Samenleven heeft ideeën uit te gewerkt waarmee Leerdammers meer met elkaar in verbinding komen. In september wordt het Dr. Reilingplein omgetoverd tot 'Kleuren van de Regenboog'.

Ter afsluiting van de avond kregen de gasten een origami vlinder als aandenken met een vers uit de Koran over de samenleven:
"O mensen, Wij hebben jullie uit een man en een vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar zouden leren kennen. De voortreffelijkste van jullie is de meest rechtvaardige."
Soera Al-Hujurat vers 13