• Roel Schroot, met zaklamp, bij één van de kazematten die voor vleermuizen geschikt zijn gemaakt.
• Roel Schroot, met zaklamp, bij één van de kazematten die voor vleermuizen geschikt zijn gemaakt. Foto: Janneke Boogaard

Meer vrijwilligers gezocht voor natuurbehoud rond forten

Drie grootoren: een goed teken

asperen • "We proberen de vleermuizen vanuit de forten ook naar de kazematten te lokken. Maar ja; een bordje ophangen helpt niet", grinnikt Roel Schroot, voorzitter van de Stichting Liniewacht, terwijl hij een grote sleutel in het sleutelgat steekt van één van de bunkers langs de Meerdijk bij Fort Asperen.

Geen bordje dus, maar wel stalen deuren. Die houden ongewenste bezoekers buiten: roofvogels, die vleermuizen eten, maar ook hangjongeren die troep maken. De vleermuizen hebben geen deur nodig, zij hebben genoeg aan smalle gleuven om binnen te komen. Soms helpt de Liniewacht nog een extra handje door gaten te boren in de muren van de kazematten.

"Verder zorgen we dat het hier in het najaar vochtig is door regentonnen neer te zetten waar water uit druppelt. Zo maken we het aantrekkelijk voor de vleermuizen om hier te overwinteren. Dat lukt steeds beter, bij de afgelopen telling hebben we drie grootoorvleermuizen gespot. Die waren er de drie jaar ervoor niet, dus dat is positief", vertelt Schroot enthousiast. In Nederland komen negentien soorten vleermuizen voor, waarvan er acht ook in het werkgebied van de Liniewacht gesignaleerd zijn. Dat gebied loopt van Fort Everdingen tot Slot Loevestein.

Toen de Liniewacht een jaar of vijf geleden in oprichting was, werd Schroot als eigenaar van een Lingelandje benaderd en gaf zich op als vrijwilliger. "Met behulp van subsidies hebben we een goede start gemaakt. Nu is de uitdaging om het zoveel mogelijk op eigen kracht te gaan doen. Ik hoop dat bijvoorbeeld serviceclubs een sponsoractie voor ons willen houden. De apparatuur die we nodig hebben om de vleermuizen te monitoren is prijzig. Het biedt vrijwilligers wel een superkans; zij kunnen bijvoorbeeld gratis cursussen volgen. Eén zaterdagochtend per maand gaan we op pad. Vleermuizenkasten ophangen, wilgen knotten. Voor dat knotten zou ik graag een aparte werkgroep oprichten. De vrijwilligers mogen de dikkere stammen mee naar huis nemen voor in de kachel. In elk geval zijn we altijd lekker buiten. En we komen op plekken die verder altijd afgesloten zijn voor bezoekers."

In de kazematten bijvoorbeeld. In het binnenste van de bunker is het donker. Aardedonker. Met zijn zaklamp brengt Schroot daar even verandering in. Pissebedden en spinnenwebben lichten op. Geen vleermuis te zien, die hebben het in deze tijd van het jaar druk in hun kraamkolonies. In de schemering kun je ze zien jagen. Eng? "Echt niet. Wist je dat een vleermuis drieduizend muggen per nacht moet vangen om in leven te blijven? Hartstikke fijn om zo'n insectenvanger in je tuin te hebben. Vliegt er per ongeluk één naar binnen, zet dan gewoon het raam open en hij verdwijnt weer naar buiten."


q liniewacht.nl

Janneke Boogaard