'Avri moet op z'n plaats worden gewezen'

regio • Alle fracties in de gemeenteraad van Lingewaal haalden donderdagavond ongemeen fel uit naar de Avri. De regionale afvalverwerker wil dat de jaarlijks aangeboden hoeveelheid restafval in 2019 wordt teruggebracht van 125 naar 60 kilo per persoon. Bovendien zou het variabele tarief voor het aanbieden van restafval moeten worden verdrievoudigd. Deze tariefsverhoging is volgens de Avri een prikkel om beter afval te scheiden.

Fred Kloppenborg van de PvdA denkt dat deze forse ingreep zal leiden tot ontwijkgedrag, bijvoorbeeld doordat mensen het restafval weer bij het plasticafval of in de gft-container zullen deponeren. Of dat ze hun restafval in de openbare ruimte of openbare prullenbakken zullen gooien. "Dat kan toch niet de bedoeling zijn." Volgens Kloppenborg is er de laatste jaren al heel veel gedaan om het restafval per persoon terug te dringen, met ongeveer 10% per jaar. Een verdere halvering tot 60 kilo restafval per jaar per persoon is volgens hem niet realistisch. Dittie van Zee (CDA) vindt dat er absoluut geen rekening is gehouden met kwetsbare groepen. Bijvoorbeeld mensen die thuisverzorging nodig hebben. "Zij krijgen straks de rekening gepresenteerd."

Ook de VVD heeft het helemaal gehad met het beleid van de Avri. "Kunnen we niet gewoon voor een andere afvalverwerker kiezen?", vroeg Gert-Jan van Ochten zich al hardop af. "Je krijgt ongewenste effecten als je op deze manier met de burgers wenst om te gaan", was ook Gian Bareman (SGP) van mening. "Het is ongelooflijk. De Avri moet stevig op z'n plaats worden gewezen."
Linda van Willigen (CU) sloot zich aan bij de kritiek. "Natuurlijk zijn ook wij voorstander van het terugdringen van de hoeveelheid restafval door middel van het beter scheiden van de afvalstromen, maar op deze manier lokken we ontwijk gedrag uit en zullen onze inwoners in de verleiding worden gebracht hun restafval elders te brengen."

Van Willigen vroeg speciale aandacht voor mensen met medische problemen of jonge gezinnen met meer dan één kind in de luiers. "Voor hen is het onmogelijk de nieuwe norm van 60 kilo per persoon te halen."