• V.l.n.r. Patricia, Arie, Patries, Wilma, Ronald, Marion, Mariska en Jente.
• V.l.n.r. Patricia, Arie, Patries, Wilma, Ronald, Marion, Mariska en Jente. Foto: aangeleverd

Heukelum poetst zich op voor jaarmarkt

heukelum • De jaarmarkt in Heukelum blijft maar groeien. Dit jaar wordt ook een deel van de Groenewal erbij betrokken.

Het belooft een prachtig authentiek plaatje te worden op zaterdag 16 juni: op het deel van de gerestaureerde stadswal dat af is, strijkt het Visserijmuseum uit Woudrichem neer.

Op de derde zaterdag van juni - strategisch gepland voor vaderdag - komen zo'n zevenduizend betalende bezoekers naar het stadje. De entree is voor iedereen vanaf zestien jaar 1,50 euro. Met de kinderen erbij komt het aantal belangstellenden zeker op tienduizend. Daar worden marktkooplui natuurlijk enthousiast van.

"Het aantal kramen groeit nog steeds; in een paar jaar zijn we van 190 naar 230 gegaan", zegt marktmeester Patries Versluis trots. En dat terwijl de organisatie, Stichting Jaarmarkt Heukelum, behoorlijk kritisch is. De standaard weekmarktkramen komen er niet in. "We bezoeken als bestuur veel markten waar we in gesprek gaan met kraamhouders die er iets moois van maken", vertelt voorzitter Patricia de Ruiter. Ze lacht: "Voor ons zijn dat echte teamuitjes."

De acht bestuursleden vormen een hechte groep. "Dat moet ook, want we zijn met elkaar verantwoordelijk voor een groot evenement. Je moet elkaar blindelings kunnen vertrouwen", verwoordt Patricia de onderlinge band. Patries: "We zijn het hele jaar door bezig met de organisatie, het is een intensieve klus. Dan is het belangrijk dat je het goed hebt met elkaar."

Dat lief en leed wordt gedeeld, blijkt wel als het gesprek komt op een verdrietige gebeurtenis vorige winter: het plotselinge overlijden van Bastiaan Bassa, jarenlang marktmeester en kartrekker van de markt. Hij wordt enorm gemist. Tijdens de markt staat zijn foto bij het infopunt van de organisatie. Patricia: "Gelukkig hebben we het succes waarin Bastiaan zo'n grote rol speelde, weten vast te houden."

Een belangrijke succesfactor: het hele dorp staat achter de markt. "Dat zie je heel goed de dag van tevoren. Dan staat heel Heukelum ramen te zemen en stoepjes te vegen", lacht Patries. Op de dag zelf kan de organisatie niet zonder het legioen vrijwilligers dat koffie schenkt, de entree bemenst, aan het eind de vuilnis ophaalt en niet te vergeten soep maakt voor álle kraamhouders.

Ook zeker noemenswaardig is het kinderplein bij de kerk, met vele gratis activiteiten. "Dit jaar hebben we Circus Snor en komen er allerlei dieren, zoals kuikentjes om te aaien", kondigt Patricia enthousiast aan.

Voor kleine, vaak lokale initiatieven is ook altijd ruimte. Dit jaar bijvoorbeeld Gerry Houweling uit Zaltbommel met 'troostvogeltjes'. De opbrengst van de kleurrijke houten vogeltjes, gemaakt door de Masai, gaat naar straatkinderen in Tanzania.


q jaarmarktheukelum.nl

Janneke Boogaard