Grotere streekomroep staat steviger, hopen gemeenten

Eén lokale omroep van Lek tot Waal

regio • SRC maakt nu radioprogramma's en de kabelkrant voor de gemeenten Culemborg en Vianen. In Neerijnen, Geldermalsen en Buren doet RTV Betuwe dat. RTV Betuwe heeft samen met SRC het plan voor een grote streekomroep voorbereid. Leerdam, Zederik en Lingewaal zitten zonder lokale omroep sinds LekWaalMedia er begin dit jaar de stekker uit trok.

"De gemeente Leerdam klopte als eerste bij ons aan", vertelt Nico Middag, bestuurslid van SRC. "Daarna zijn de andere partijen aangeschoven. Daar is uiteindelijk uit gekomen dat we vanaf het eerste kwartaal van 2019 een streekomroep gaan vormen."

De gemeenten willen graag een lokale omroep omdat die dicht bij de inwoners staat, geven zowel Marieke Kuysters van Vijfheerenlanden als Co van Leeuwen van West-Betuwe aan. Ze hopen dat een grotere streekomroep steviger in zijn schoenen staat. Van Leeuwen: "De lokale omroepen zijn in de praktijk vaak te klein om voldoende kwaliteit te kunnen bieden en vrijwilligers te vinden en behouden. Daarnaast is het werven van sponsoren en het vergaren van geld voor apparatuur en opleiding lastig."

De 'nieuwe' omroep gaat zendmachtigingen aanvragen voor de gemeenten Culemborg, Buren, West-Betuwe en Vijfheerenlanden. Zo'n machtiging krijgt een omroep als is aangetoond dat alle sectoren in de samenleving achter het programmabeleid staan. Gemeenten krijgen vervolgens geld van het rijk dat ze moeten doorsluizen naar de lokale omroep.

Sommige gemeenten geven daarnaast bijdragen voor apparatuur of huur van ruimten. Of dat gaat gebeuren in de gemeenten waar SRC gaat uitzenden, is nog niet bekend. Half juni is daar gezamenlijk bestuurlijk overleg over.

Naast overheidsgeld kunnen zenders inkomsten halen uit reclame. Veel lokale omroepen lukt het niet om een substantieel bedrag uit 'de markt' te halen. Uit cijfers van het Commissariaat voor de Media blijkt dat tweederde van de omroepen voor meer dan de helft afhankelijk is van overheidsgeld. Dertig procent kan het hoofd nauwelijks boven water houden.

SRC vormt daarop een positieve uitzondering. "Wij halen zeventig procent van onze inkomsten uit de markt. Waarom dat bij ons wel lukt? Wij apen niet Hilversum na met een 538-achtige programmering, maar onderscheiden ons met een eigen identiteit. We hebben een origineel muziekformat dat we afwisselen met nieuws uit de streek. Door de regio te vergroten, krijgen we meer inkomsten en hopen we verder te professionaliseren." Omdat SRC een grote naamsbekendheid heeft, blijft die naam behouden. "De afkorting stond oorspronkelijk voor Stads Radio Culemborg. Dat dekt de lading al lang niet meer, maar dat geldt ook voor RTL, waarbij de L staat voor Luxemburg." De uitzendingen blijven voor de hele regio plaatsvinden vanuit de studio in Culemborg. Bij SRC werken 35 mensen, deels vrijwilligers en deels betaalde krachten; vaak zzp-ers. Met de vrijwilligers die overkomen van RTV Betuwe erbij verwacht Middag een eind te komen in het nieuwe, grotere gebied. "Extra redactiemedewerkers kunnen we natuurlijk altijd gebruiken."

SRC FM is in de ether nu al te ontvangen in Geldermalsen en Neerijnen. Via de website src.fm zijn de uitzendingen wereldwijd live te volgen. De kabelkrant zit in Culemborg en Vianen in het pakket van Ziggo. In de rest van het gebied zijn de aanbieders straks ook verplicht SRC op te nemen.


Janneke Boogaard