'Geluidsreductie van afgelopen jaren mag niet verloren gaan'

Motie geeft college extra munitie

geldermalsen • En als die boog er toch komt, moet de geluidsreductie die de afgelopen jaren is bereikt niet verloren gaan. Dat is de mening van B&W van Geldermalsen. Het college diende hierover in april al een zienswijze in. Met een unaniem aangenomen motie steunde de raad vorige week het college en scherpte de zienswijze aan. Zo vroegen de fracties B&W om alles in het werk te stellen om een 'echte' – en geen papieren - geluidsmeting uit te voeren. Later deze maand overlegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven met Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel, Maasdriel en Den Bosch over de plannen. Voor dat overleg gaven de fracties wethouder Ton van Maanen de nodige 'munitie' mee.

De Zuidwestboog is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) waarmee het Rijk het spoor geschikt wil maken voor de toekomst. Doel is om meer reizigerstreinen op drukke trajecten te laten rijden en meer ruimte te geven aan goederenvervoer. Daarvoor wordt het spoor op verschillende plekken aangepast, dat gebeurt ook tussen Meteren en Boxtel. Bij Meteren komt een aftakking naar het zuiden om meer goederentreinen via de Betuweroute in plaats van over de Brabantroute te laten rijden. Voor de aanleg is gekozen voor een bovengrondse aansluiting, een fly-over.

Vorige week nam politiek Geldermalsen een motie aan, waarin werd benadrukt dat het Rijk alsnog nut en noodzaak van Zuidwestboog moet aantonen. Bovendien moet er onderzoek komen naar de stapeling van geluid en de effecten van de Zuidwestboog voor Meteren. Daarom moet er alles aan gedaan worden om een echte nulmeting uit te voeren die de gevolgen voor de hele kern in beeld brengt en zich niet beperkt tot de strook direct naast het spoor. Bovendien wil de raad dat over het gehele tracé van de boog raildempers worden aangebracht. Daarnaast moeten de fly-overs en spoordijken voorzien worden van geschikte geluidsschermen. Tenslotte moet de snelheid van de goederentreinen 's nachts beperkt worden tot maximaal 40 kilometer per uur. En als de plannen toch doorgaan, moeten de inwoners van Meteren door gemeente en ProRail via een goed communicatieplan zo goed mogelijk betrokken worden bij het project.

SGP-voorman Lourens van Bruchem diende namens zijn collega's de motie in. "We maken ons zorgen om onze inwoners. Geluid is moeilijk te berekenen. De stapeling van overlast door de combinatie van spoorlijnen, snelwegen en windmolens is tot nu toe niet meegenomen. Wethouder, kijk daar naar", aldus Van Bruchem die ook wees op de gevolgen voor Waardenburg. Andere fracties vielen hem bij. VVD-voorman Frank Broedelet: "Nut en noodzaak van die boog zijn niet aangetoond. Dat moet eerst gebeuren. En als die boog er toch komt, moeten we er alles aan doen om de overlast te beperken. Straks denderen treinen op 25 meter hoogte over dat viaduct. De gevolgen daarvan moeten worden onderzocht", vond de VVD-er die blij was met de eensgezindheid van de raad. "Een beter signaal kunnen we niet geven." Fractiegenoot Edwin Loeff wil vooraf bepalen welk geluidsniveau acceptabel is. "Laten we concreet zijn, welke geluidsbelasting mag er op de gevels komen?" Namens Dorpsbelangen pleitte Klaartje de Heus voor een stevige opstelling. "Laten de wethouders Van Maanen en Kool van de gemeente Neerijnen gezamenlijk optrekken. Ga er hard in, maak samen een vuist." Jos Rietbergen van Leefbaar Geldermalsen was het daarmee eens: "Ik ben vreselijk blij met deze collectieve inspanning. Van onze raad, maar ook door samen met Neerijnen op te trekken. We moeten nu al zeggen welke geluidsbelasting we acceptabel vinden en vooraf piketaaltjes slaan. Als die boog er straks is, zijn we te laat." SGP-er Johan van den Brink benadrukte de kwetsbaarheid van de locatie: "Het is een gebied waar meerdere problemen elkaar raken. De A15 is hier een van de luidruchtigste trajecten van ons land. Het verkeer, de treinen, de windmolens vormen met elkaar een probleem, college stuur aan op die nulmeting."

Wethouder Ton van Maanen omarmde de motie als een 'mooie aanscherping' van de zienswijze van B&W. "We nemen 'm mee naar het bestuurlijk overleg." De wethouder benadrukte dat de geluidsreductie van de afgelopen jaren niet verloren mag gaan. "Het is onacceptabel dat mensen door de nachtelijke piekbelasting in hun slaap gestoord worden. Als die boog er al komt, moeten we er alles aan doen om aantasting van de leefbaarheid te voorkomen." Loeff: "De inwoners moeten erop kunnen rekenen dat de geluidsbelasting niet toeneemt." Van Maanen: "Daar ben ik het mee eens."

Later deze maand volgt overleg met de staatssecretaris. Als de plannen doorgaan, wordt in 2021 begonnen met de aanleg van de Zuidwestboog. Vijf jaar later moet het project klaar zijn.

André Bijl