vrijdag 1 juni

Eindshow
19:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De streetdancers van gymvereniging Olympia Herwijnen geven vrijdag 1 juni hun eindshow. Het optreden vindt plaats in dorpshuis De Poort. Tickets zijn te koop op de avond zelf voor 5 euro. De deuren gaan om 18:30 uur open, de avond begint om 19:00 uur. www.facebook.com/olympiaherwijnen

Bidden
20:00-02:00, Asperen, Salem. Tijdens de Nacht van het Gebed bidden christenen wereldwijd voor vervolgde geloofsgenoten. Dit is een initiatief van Open Doors. Ook Asperen doet mee. In Salem kunnen christen tussen 20:00 en 02:00 uur meebidden.
www.opendoors.nl/nacht

LingeFilm: 'The Florida Project'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de film 'The Florida Project' over de jonge Halley die in een goedkoop motel woont en als alleenstaande moeder het hoofd boven water probeert te houden. Voor haar zesjarige dochter Moonnee zijn het afgeleefde paarse motel en de omgeving een prima speelplaats voor haar en haar vriendjes. Voor hun ouders is het motel vlakbij Disney World een laatste noodoplossing voor ze dakloos zullen worden. Willem Dafoe speelt de manager Bobby die de volwassenen streng toespreekt en tegen wil en dank vaak een liefdevolle kinderoppas is. De overvliegende helikopters met rijken op safari maken de sociale kloof nog zichtbaarder. Regisseur Baker filmt vaak vanuit het perspectief van de kinderen die nog niet beseffen wat de ouders allang weten: het leven van arme Amerikanen is uitzichtloos.

Talkshow
21:00, Leerdam, stadspodium GO. De laatste talkshow Editie Leerdam van dit seizoen. Deze is keer is onder de noemer 'Visie op de fusie' een vertegenwoordiger van het CDA en één van D66 aanwezig. Andere vaste items zijn muziek uit de regio, de kennisquiz, gefilmde straatinterviews en de krantenkoppensnellers. De talkshow begint om 21:00 uur, de zaal is open vanaf 20:30 uur. Entree is gratis.

Talkshow Editie Leerdam
21:00, Leerdam, stadspodium GO. Weer tijd voor de maandelijkse talkshow Editie Leerdam. Entree is gratis.

zaterdag 2 juni

Inktschilderen
08:30-16:30, Asperen, De Schildkamp. Budoschool Aikidokan organiseert een unieke workshop in Asperen. Speciale gast is de internationaal bekende zenmeester Beppe Mokuza Signoritti, die zich ruim 25 jaar al bezighoudt met Japans inktschilderen. De Japanse verdedigingssport aikido hangt sterk samen met meditatie, aandacht en concentratie. Deze concentratie is ook essentieel in het inktschilderen. De workshop start met een meditatie, gevolgd door aikido en in de middag staat Japans inktschilderen op het programma. Zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is te verkrijgen bij Rudolf Renfurm via 06-53133867 of info@aikidokan.nl www.aikidokan.nl/nieuws

Paard en wagens
10:30, Lexmond. De eerste Zederikdag wordt gehouden met paard en wagens die een rit van dertig kilometer door de omgeving rijden. Start vanaf het terrein van de Killesteynruiters, Nieuwe Rijksweg 8 in Lexmond. Aanmelden 9.00 uur, inspannen 10.00 uur en vertrek 10.30 uur. Kosten, inclusief lunch en foto zijn 10 euro per persoon, kinderen tot 10 jaar mogen gratis mee. Opgave: arnold@deklok.com en 06-55107705.

Vriendentoernooi
12:00-18:00, Vuren, Sportlaan. Voetbalvereniging Vuren en Serve'68 houden een familie- en vriendentoernooi. Het toernooi wordt van 12:00 tot 18:00 uur gehouden op het voetbalcomplex aan de Sportlaan. Iedereen die het leuk vindt om een paar wedstrijden te voetballen is welkom. Naast voetbal kan er ook worden deelgenomen aan een potje volleybal.
www.vvvuren.nl

LingeFilm: 'Radiance'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont 'Radiance', hierin maakt de kijker eerst kennis met Misako die hartstochtelijk werkt aan het schrijven van audioteksten bij films bedoeld voor slechtzienden. Het lukt haar niet veel verder te komen dan gewone beschrijvingen van wat er te zien is in de film. Masaya zit in het testpanel. Hij wordt langzaamaan blind. Als fotograaf die leefde van zijn ogen kan hij zijn blindheid maar moeilijk accepteren. Na een stroeve kennismaking leren beiden van elkaar om de wereld, maar ook elkaar, op een andere manier te bekijken.

zondag 3 juni

Gezinsdienst
09:30, Asperen Middelweg 5. In de gereformeerde kerk in Asperen vindt een gezinsdienst plaats, deze is volledig gericht op kinderen. Kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd is hiervoor uitgenodigd, naast het schrijven van boeken, geeft zij voorstellingen en workshops. Thema van de gezinsdienst is 'De rode draad van God's liefde'. Tijdens de bijeenkomst vertelt ze bijbelverhalen, maar maakt ze ook muziek op accordeon en piano. De dienst begint om 09:30 uur in de kerk aan de Middelweg 5 te Asperen.

Jeugddienst
10:00, Leerdam, Hoogstraat 80. In de Nederlands gereformeerde kerk in Leerdam wordt een jeugddienst gehouden. Bijna de hele dienst is opgezet door de jeugdclub Quest van de kerk. Dat zijn jongeren van 10 tot 16 jaar. De liturgie, het thema en bijbelgedeelte is vooraf samengesteld. Tijdens de dienst zal er ook een grote rol zijn voor deze jongeren. Zij maken onderdeel uit van de muziekgroep en verzorgen bijbellezing, collecte enzovoorts. De dienst begint om 10:00 uur en iedereen is uitgenodigd. Na de dienst is er voor iedereen drinken en iets lekkers. Dat wordt uiteraard ook door de jongeren geregeld.
www.ngk-leerdam.nl

Benefietconcert
14:00, Geldermalsen, Marktplein. Op het buitenterras van schenkerij De Beurs vindt een benefietconcert plaats, het opgehaald geld gaat naar Alpe d'HuZes-team 'Team Ruppert'. Om geld in te zamelen speelt de gelegenheidsformatie Rock 'n Rosie van 15:00 uur tot 17:00 uur op, het gezelschap bestaat uit lokale topmuzikanten. De toegang is gratis. In het voorprogramma om 14:00 uur treedt Sammie Jansen op met een greep uit haar eigentijdse pop-repertoire en nummers die ze heeft gezongen bij The Voice Kids.

Tentdienst over 'Nepnieuws'
14:30, Hei- en Boeicop. In de feesttent van HSSC'61 vindt een tentdienst plaats. Het thema is 'Nepnieuws'. Medewerking verlenen muzikanten van Euphonia uit Meerkerk, een gelegenheidskoor en kinderkoor Talitha.

Rob Favier in Schoonrewoerd
18:10, Schoonrewoerd, Dorpsstraat. Zanger en theoloog Rob Favier verzorgt een kerkdienst en optreden in de gereformeerde kerk aan de Dorpsstraat in Schoonrewoerd. De dienst begint om 18:30 uur en de deur is open vanaf 18:10 uur.

maandag 4 juni

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie, een spelletje of een praatje.

dinsdag 5 juni

Dorpsontmoetingspunt
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij Dorpsonmoetingspunt (Dop) in Deil is Marinus de Keyzer, oftewel: de Betuwefotograaf, te gast. Hij laat weer zijn mooiste foto's zien. De inloop is vanaf 09:30 uur.

Inloop Vuren
10:00-12:00, Vuren, cultureel centrum De Koels. Inloop Vuren krijgt bezoek van onze bekende dorpsgenoot Jan Roza senior. Hij vertoont deze ochtend de nieuwste door hem samengestelde film getiteld 'Verleden en heden van Fort Vuren' met indrukwekkende beelden van onder andere de mobilisaties uit de jaren 1914 tot 1918 en 1939 tot 1940. Het laatste deel van deze film bestaat uit unieke filmbeelden van de luchtoorlog en de gevolgen daarvan die gedurende de Tweede Wereldoorlog ook boven de huidige gemeente Lingewaal heeft gewoed. Inloop Vuren wordt georganiseerd door vrijwilligers van stichting Vuren Actief en wordt gehouden op elke eerste en derde dinsdag van de maand van 10:00 uur tot 12:00 uur in cultureel centrum De Koels aan de Molenlaan.

woensdag 6 juni

Bijzondere vertelling
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. 'Mijn pop huilt 's nachts'. Vertelling door Eric Borrias voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. De Joodse kinderen George en Ursula Levi worden vlak voor WOII van Duitsland naar Nederland gestuurd in de hoop dat ze daar veilig zijn. Ze komen toch in Kamp Vught terecht, waar een kindertransport naar Duitsland plaatsvond. Ze hebben niemand meer, behalve elkaar en de pop van Ursula. Een voorstelling over dilemma's van kinderen in oorlogstijd, doorzettingsvermogen, afscheid nemen en opnieuw beginnen. Entree: 5 euro. Reserveren is noodzakelijk.
www.stroomhuisneerijnen.nl

donderdag 7 juni

Open eettafel Tuil
11:00, Tuil, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers uit gemeente Neerijnen kunnen weer aanschuiven bij de open eettafel in Dorpshuis Tuil. Deze keer staan er asperges met ham en ei op het menu, verder is er tomatensoep als voorgerecht en yoghurt met vruchten als toetje. De ontvangst is om 11:00 uur met een kop koffie of thee en een traktatie. Voorafgaand aan het diner om 12:00 uur wordt er een borrel naar keuze geschonken. Als afsluiting van de dag drinken is er koffie of thee met een chocolaatje. Deelname kost 11 euro per persoon. Opgeven kan tot en met maandag 4 juni bij R. van Willigen via 0418-591957 of Riki Wijtmans via 0418-592233. Opgave is bindend, afzeggen kan tot twee dagen voor aanvang.

zaterdag 9 juni

Vogelbeurs
09:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam houdt weer haar maandelijkse vogelbeurs. Er zijn op deze beurs een aantal handelaren aanwezig. Ook is er een stand waar bezoekers vogelbenodigdheden kunnen kopen. Er zijn bestuursleden van de vereniging aanwezig, bij hen kunnen bezoekers vragen stellen over een eventueel lidmaatschap of over het kweken van vogels. Het verenigingsgebouw is te vinden aan de P.M. van Gentstraat 23.

Slootjesdag
10:00-12:00 & 13:00-15:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een slootjesdag. Deelnemers ontdekken alles over waterdiertjes. Van de larve van een libel tot de bekende kikkervisjes en zelfs misschien wel een bloedzuiger. De activiteit begint met een inleiding in het natuurcentrum, na een korte pauze gaan de deelnemers naar buiten met schepnetjes en zoekkaarten enzovoorts. De kinderen gaan waterdiertjes vangen, bekijken en bewonderen, op naam brengen, tellen en natuurlijk weer terugzetten in het water. Deelname kost 2,50 euro per kind, er is dus 's ochtends een sessie en 's middags één. Leeftijd: vanaf 8 jaar (jongere kinderen alleen onder begeleiding). Ook ouders en grootouders zijn welkom. Vooraf opgeven is noodzakelijk, dit kan bij Sonja van Baren via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Kofferbakverkoop
10:00-15:00, Leerdam, Kringloop Leerdam. Kringloop Leerdam organiseert een kofferbakverkoop voor particulieren. Door het organiseren hiervan wil de kringloopwinkel mensen bewust maken van het belang van hergebruik. Aanmelden kan tot en met zaterdag 2 juni bij de kassa van Kringloop Leerdam. De kofferbakverkoop is van 10:00 tot 15:00 uur op het terrein aan de winkel aan de Techniekweg 5.

Planten- en Boekenmarkt
10:00-16:00, Neerijnen, Kasteel Neerijnen. Lions Rivierenland organiseert een planten- en boekenmarkt, het evenement beleeft alweer haar zesde editie. Er zijn weer een groot aantal kwekers te vinden bij Kasteel Neerijnen. Er zijn onder meer rozen, biologisch gekweekte kruiden, bomen van oude appelrassen en hoogstamfruit, vlinderplanten, bijzondere vaste planten en dergelijke te koop. Natuurlijk is er ook weer een boekenmarkt, bezoekers kunnen neuzen tussen een uitgebreide collectie boeken. Ook aan koffie, thee en gebak (huisgemaakt) is gedacht. De totale opbrengst van de markt gaat naar het project 'Dat smaakt', een voedingsvoorlichtingsprogramma voor kinderen van de basisscholen in Rivierenland, opgezet in samenwerking met Welzijn West Betuwe.

Jubileumconcert
19:30, Asperen, Grote Kerk. Het hervormd kerkkoor in Asperen bestaat vijftig jaar. Het koor werd opgericht in 1968. Om stil te staan bij dit jubileum, geeft het koor een bijzonder jubileumconcert met koor en samenzang. Locatie is de Grote Kerk in Asperen. Het hervormd kerkkoor zingt onder leiding van dirigent Henk van de Plassche voornamelijk Nederlandstalige liederen. Het gezelschap heeft een zeer gevarieerd repertoire uiteenlopend van psalmen en gezangen tot Johannes de Heer en Opwekking. Het Haaftensch Mannenkoor onder leiding van Herman van Iterson verleent ook haar medewerking aan deze avond. BDe avond begint om 19:30 uur, toegang is gratis.
www.hervormdasperen.nl