Ruim 21.000 lapjes voor Leeuwarden

leerdam • Ruim 21.000 lapjes zijn er door streekgenoten gehaakt voor het Leeuwarder project 'De grootste gehaakte deken van de wereld'.

Ada en Albert Santing van Kerk aan de Linge besloten begin 2017 zich te gaan inzetten voor het burgerinitiatief uit Friesland, Leeuwarden is in 2018 culturele hoofdstad van Europa en wil met een immens lapjesdeken - bestaande uit duizenden aan elkaar gehaakte lapjes van 10 bij 10 centimeter - mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Immers: over de hele wereld haken er mensen mee aan het deken. Onlangs werd het Leerdamse project afgerond. Opbrengst: 21.918 granny's (zoals de lapjes wel worden genoemd), goed voor 78 dekens. De Santings zijn ermee in hun sas: "Een geweldig succes, waarvoor wij alle Leerdamse dames, die, hetzij privé, hetzij via spontaan tot stand gekomen groepen, hebben mee gehaakt heel hartelijk bedanken."

De landelijke inzameling van alle granny's duurt nog tot vrijdag 15 juni. Dan zal blijken of Leeuwarden het beoogde resultaat van 10.000 dekens heeft gehaald. Alle dekens worden vervolgens geregistreerd naar afkomst om op zaterdag 14 en zondag 15 juli een plekje te krijgen in park Vijverberg in Tytserk en daar dus voor het publiek te zien zijn. Daarna gaan de dekens naar diverse goede doelen (mensen in binnen- en buitenland) die ze nodig hebben.