Inschrijven voor de avondvierdaagse

leerdam • De Leerdamse avondvierdaagse gaat maandag 11 juni weer van start, inschrijven kan vrijdag 8 juni van 19:00 tot 21:00 uur in de Lingebolder. Starttijd op maandag, dinsdag en woensdag voor de 10 en 15 kilometer is 18:00 uur. Deelnemers aan de 5 kilometer kunnen om 18:15 uur starten. Op donderdag kunnen deelnemers aan de 10 en 15 kilometer om 18:00 uur starten, deelnemers aan de 5 kilometer beginnen om 19:00 uur. Deelname kost 5 euro voor mensen die zich vrijdag 8 juni inschrijven. Op maandag 11 juni inschrijven kost 6 euro. De routes zijn allemaal rolstoelvriendelijk. Startlocatie is ook de Lingebolder. Meer informatie is dagelijks te verkrijgen via 0345-619609, 06-48424384 of 06-18543565 (na 18:00 uur).

q www.avondvierdaagse-leerdam.nl


KWF-afdelingen onder druk

regio • De vrijwilligersafdeling van KWF in Geldermalsen en Leerbroek staan onder druk. Het aantal vrijwilligers is de laatste jaren flink teruggelopen. Daarom zijn er dringend nieuwe organisatoren nodig die samen met KWF de vrijwilligersafdeling willen opbouwen. Vooral in Geldermalsen is de situatie nijpend. Bij gebrek aan organisatoren is er daar al enkele jaren geen collecte gehouden. In Leerbroek gingen er wel vrijwilligers langs de deuren, daar werd iets meer dan 500 euro opgehaald. Echter: er zijn dit jaar nieuwe vrijwilligers nodig om dit weer mogelijk te maken. Vrijwilligers die zich willen aanmelden voor de KWF-afdeling Geldermalsen kunnen zich melden bij Dave Snellen via via 06-31631504 of dsnellen@kwf.nl. Leerbroekers die een handje willen helpen, kunnen contact opnemen met Eric van Veelen via 06-51293346 of evveelen@kwf.nl.


'Milieurapport nog te globaal'

regio • De keuze tussen een brede of een ruimtebesparende dijk tussen Tiel en Waardenburg kan niet genomen worden op basis van het globale milieurapport dat is opgesteld, vindt de commissie die deze rapporten beoordeelt. De voor- en nadelen van de geul bij Varik zijn wel goed uitgewerkt, oordeelt de commissie. De commissie adviseert minister Cora van Nieuwenhuizen om de mogelijke oplossingen voor dijkversterking eerst verder uit te laten werken voordat er een keuze gemaakt wordt. Zo worden negatieve effecten op beschermde natuurgebieden voorkomen. Uit het globale rapport blijkt dat een forse dijkversterking sowieso nodig is, en dat dit negatieve effecten op natuur in de uiterwaarden zal hebben. Uit het rapport blijkt nu nog niet of en hoe schade aan deze natuur voorkomen kan worden, en wat de verschillen zijn in effecten op de natuur tussen een ruimtebesparende en een brede dijk. Ook de positieve effecten op de natuur van geulen in de uiterwaarden moeten volgens de commissie nog verder worden onderzocht. Daarna is pas een goed onderbouwde keuze mogelijk over de uitvoering van de maatregelen. Het rapport beschrijft wél goed de voordelen van een geul (onder andere waterstandverlaging stroomopwaarts bij Nijmegen, mogelijkheden voor nieuwe natuur) en de nadelen (zoals het vernietigen van natuur bij graafwerkzaamheden bij de geul). Hiermee is er voldoende informatie om het milieubelang te laten meewegen bij de beslissing over een geul bij Varik. Ook met deze geul blijft een forse dijkversterking overigens noodzakelijk.