• Jordy Perdon en Johnnie Noorthoek maakten de laatste twee goals.
• Jordy Perdon en Johnnie Noorthoek maakten de laatste twee goals. Foto: Jeroen de Bruin

Herovina veroordeeld tot degradatieduel

Haaften geeft de buren niks cadeau

haaften • Herovina rest nu een nacompetitieduel thuis tegen vierdeklasser Unitas om zich veilig te stellen. Door de 3-2 nederlaag van rivaal BLC bij kampioen NOAD'32 had Herovina zich op eigen kracht al kunnen redden, maar Haaften streed in de Waalderby volop voor de regionale eer. Na een 2-0 ruststand ging Herovina in Haaften met 4-1 onderuit.

Het kantelpunt in Haaften viel bijna tien minuten voor tijd. Herovina poogde toen al lang om een 2-1 achterstand weg te werken, maar de lat stond op dat cruciale moment de gelijkmaker van invaller Maurice Schopenhouer in de weg. Bij de tegenstoot besliste Haaften met 3-1 via Jordy Perdon de partij. Johnnie Noorthoek deed de voorbereiding en maakte er via een solo zelf ook nog 4-1 van. Haaften-trainer Adrie van Steijn was tevreden over het competitieslot: "Dit is voor ons een positief einde van het seizoen. We wilden perse de competitie goed afsluiten en hebben ook onze sportieve plicht gedaan door Herovina niks cadeau te geven. Voor rust leek het zelfs soms bijna een walk-over en bleek Herovina tot niet veel in staat. Na rust werd het wel spannender, maar hebben we ook nog kansen genoeg gehad. Jammer dat we in de tweede competitiehelft zoveel kansen en punten onnodig hebben laten liggen. Anders had een plaats in de promotie-nacompetitie er best in gezeten. Nu moeten we volgend seizoen doorpakken. De kwaliteit is er zeker."

Herovina-trainer Gertjan Potters was na afloop al spoorslags naar de kampioenskraker Kozakken Boys-Katwijk vertrokken. Daarom deed zijn assistent Roland van den Dool namens Herovina het woord: "In de eerste helft zaten we niet in de wedstrijd en bij rust dachten we - ook door de voorsprong van BLC - dat alles al verkeken was. Na onze snelle tegengoal hebben we in de tweede helft echter fel gestreden en zat er met veel druk naar voren beslist nog meer in. Zeker omdat BLC toch nog verloor. Het keerpunt van de wedstrijd was de gemiste kans voor Kevin Steenbruggen en vooral de kopbal van Maurice Schopenhouer tegen de lat, met direct de 3-1 in de tegenstoot. Toen was het over."

Voor rust was Haaften beter. Na dertien minuten schoot Danny Verwolf de thuisclub naar een 1-0 voorsprong. Halverwege de eerste helft stuitte Daniël van Zuijdam nog op de Herovina-keeper, maar na een half uur werd het verdiend toch 2-0. Uit een vrije trap schoot Tomasz Kilian vanaf dertig meter weer eens mooi en hoog raak: 2-0. Inmiddels had Herovina-middenvelder Timo de Bruin de eerste gele kaart van scheidsrechter Niels Felix uit Alblasserdam ontvangen. Herovina zag voor rust geen kans om de 2-0 achterstand te verkleinen. Kevin Steenbruggen knalde net naast en bij een kopbal van hem - na een voorzet van Marthijn Hobo - redde Haaftens keeper Lars Tertoolen. Kort voor rust kregen Jesse van Vliet en keeper Wilco de Leeuw bij Herovina een gele kaart. Voor Jesse van Vliet betekent dit dat hij tegen Unitas niet mag meedoen.

Vijf minuten na de thee kreeg Herovina weer hoop. Kevin Steenbruggen knalde vanaf twintig meter laag raak: 2-1. Kort na de eerste Haaftense gele kaart voor Nicolai van Wageningen kregen beide teams een reële kans. Timo de Bruin zette Kevin Steenbruggen vrij voor doel, maar Haaftens keeper Lars Tertoolen redde. Bij de volgende uitbraak van Haaften strandde Daniël van Zuijdam op doelman Wilco de Leeuw. Na een solo van Kilian miste ook Perdon nog een riante kans voor Haaften. Bij 2-1 was nog steeds alles mogelijk. Haaftens keeper Lars Tertoolen voorkwam nogmaals de gelijkmaker. Aan de overzijde was ook Kilian uit een corner van Verwolf met een kopbal dichtbij succes. De net ingevallen Maurice Schopenhouer kwam in de slotfase voor Herovina heel dichtbij de gelijkmaker. Uit een voorzet van Kevin Steenbruggen kopte hij de bal tegen de lat. Haaften brak via Johnnie Noorthoek meteen snel uit en Jordy Perdon rondde de trekbal van Noorthoek af: 3-1. Dat was de beslissing. Uit een solo maakte Johnnie Noorthoek er zelfs nog 4-1 van. Herovina kan zich op de nacompetitie gaan voorbereiden. Roland van den Dool is vol hoop: "We spelen thuis en ik heb liever Unitas dan Groot Ammers als tegenstander." Het zal voor Herovina echter een fikse opgave worden.