• Na een druk op de knop ging het confettikanon af en werd de officiële eerste paal geslagen.
• Na een druk op de knop ging het confettikanon af en werd de officiële eerste paal geslagen. Foto: Adrie van Kuilenburg

Nieuw complex verhoogt kwaliteit van wonen van cliënten

Eerste paal nieuwbouw Avondlicht

herwijnen • Het nieuwe complex – net achter het hoofdgebouw - is bedoeld voor oudere cliënten met dementie. "We zijn hier erg blij mee. Dit wilden we al heel lang." De officiële handeling werd verricht door Henk van den Berg en Nel Hak, de weduwe van Henk Hak. Van den Berg en Hak waren als voorzitter en bestuurslid nauw betrokken bij de plannen. "Dit project was hun idee" , zegt directeur Adri Bevaart. De bouw werd mogelijk gemaakt door een gezonde financiële huishouding. "We konden een flink bedrag aan eigen geld inzetten. Daarnaast heeft de gemeente ons prima geholpen, ondermeer door borg te staan voor de helft van de lening."

De directeur-bestuurder benadrukt dat met de bouw van het nieuwe complex een lang gekoesterde wens wordt gerealiseerd. "Nu wonen onze zestien pg-cliënten op een gesloten afdeling, waar ze alleen op de gang heen en weer kunnen lopen. Meer niet. Als ze naar buiten willen, moet dat altijd onder begeleiding. Bovendien zijn de huiskamers aan de krappe kant, zeker met de vele rolstoelen die de bewoners tegenwoordig hebben. Toen ik hier ruim zes jaar geleden kwam, was dit een van de dingen die ik aan wilde pakken. De kwaliteit van wonen voor deze groep cliënten moest verbeterd worden." Het nieuwe complex staat op een perceel van 4.000 vierkante meter en wordt op de begane grond gerealiseerd, zodat de bewoners zich straks vrij kunnen bewegen. "Er zijn geen afgesloten gangen meer. Ze mogen het hele gebouw door lopen en kunnen ook zonder begeleiding de (binnen)tuin in. Het gaat om mensen die allemaal een erf of tuin hebben gehad en gewend zijn om zo naar buiten te lopen. Straks kan dat. Dat gun ik ze van harte." Bovendien is er in het nieuwe gebouw meer ruimte, waardoor de gezamenlijke huiskamers beduidend groter worden dan de huidige. "Het nieuwe complex biedt nog meer mogelijkheden. Zo richten we straks belevingshoeken in, waar onze bewoners het gevoel van 'vroeger' kunnen herbeleven. Ook in de tuin wordt daar ruimte voor vrijgemaakt." Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw in het voorjaar van 2019 klaar. De huidige bewoners van psychogeriatrische afdeling de Sterappel maken dan de overstap naar het nieuwe complex. Bovendien is er ruimte voor uitbreiding. "Er is straks plaats voor 24 cliënten en we kunnen het complex desgewenst heel eenvoudig uitbreiden met nog eens acht plaatsen. De behoefte aan dit soort zorg wordt steeds groter", weet Bevaart. De nieuwbouw is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het Herwijnse woon- en zorgcentrum. Op dit moment heeft Avondlicht al ruim 30 verpleeghuisplaatsen.

Daarnaast wijst Bevaart op een andere trend die Avondlicht ten goede komt. "Veel bestaande verzorgingshuizen hebben te maken met leegstand. Wij hebben ervoor gekozen om de appartementen die vrij komen te verhuren. Deze scheiding van wonen en zorg leidt ertoe dat Avondlicht onderdak biedt aan verschillende groepen. We hebben een actief beleid om echtparen zo veel mogelijk bij elkaar te laten blijven. Partners die nog geen zorg nodig hebben, komen mee met degenen die daar wel behoefte aan hebben. Die mensen hebben nog meer mogelijkheden en zijn ook mobieler dan onze andere cliënten. Deze mix zorgt voor meer levendigheid in ons huis. Deze aanpak pakt fantastisch uit, zo moet ouderenzorg zijn in mijn visie. En als bewoners van lieverlee toch meer zorg nodig hebben en een indicatie krijgen, kunnen ze gewoon in hetzelfde appartement blijven wonen."

Avondlicht staat organisatorisch op eigen benen. "Veel verzorgingshuizen zijn gefuseerd. Wij zijn blij met onze zelfstandigheid. Zo kunnen we eigen keuzes maken en kwalitatief goede zorg waarborgen. Ik ken alle medewerkers en veel bewoners, de mensen lopen zo bij me binnen. Die kleinschaligheid heeft een meerwaarde. De onderlinge betrokkenheid is groot, dat merk je ook aan de 125 vrijwilligers die zich inzetten voor Avondlicht. En met de komst van het nieuwe complex zijn we klaar voor de toekomst."