• Met z'n vieren gezellig op de bank genieten van het voorleesuurtje.
• Met z'n vieren gezellig op de bank genieten van het voorleesuurtje. Foto: André Bijl

Organisatie zoekt gezinnen en vrijwilligers voor nieuw seizoen

De VoorleesExpress succes in Leerdam

leerdam • "Twaalf gezinnen doen mee aan dit eerste seizoen. In september komt er een vervolg." Uitgangspunt van het project is dat vrijwilligers een uurtje per week bij de gezinnen op bezoek gaan om de kinderen voor te lezen, (taal)spelletjes met ze te doen en ze op andere manieren met taal in contact te brengen.

Vrijwilligster Celesta Hatumena (31) leest Sahadat (5) en Serwat (6) voor uit het Prinsessenboek Feest in het Paleis. Prinses Roos en haar vriendin Karlijn helpen om een feest te organiseren. "Ze gaan cupcakes maken. Zien jullie de cupcakes? Welke vind je het lekkerst?", betrekt ze de kinderen bij het verhaal. Even later helpen Roos en Karlijn bij het maken van de hapjes. "Ik zie zoutjes en snoepjes, worst en kaas en appelsap voor de dorst. Lekker hé. En kijk, daar begint het feest. De gasten juichen voor de koning. Hoe gaat dat? Doe het eens voor." Serwat bewondert de jurkjes van Roos en Karlijn. "Die vindt ze geweldig. Dat is elke keer weer een hoogtepunt. Daarom is dit haar lievelingsboek." Als het feest in het paleis is afgelopen, komt er een boek tevoorschijn dat meer bestemd is voor broertje Sahadat. Daarna worden er spelletjes gedaan om de kleuren te oefenen. Moeder Sohaila moedigt haar kinderen aan. Zelf voorlezen doet ze vandaag vanwege het bezoek liever niet. "Maar op andere dagen probeer ik dat wel te doen. Jip en Janneke vind ik erg leuk."

Projectmedewerker Nicky de Vries vertelt dat de VoorleesExpress een landelijk project is dat uit Utrecht is overgewaaid. In deze regio is Leerdam de enige gemeente die het project via subsidie mogelijk maakt. "In december zijn we begonnen met de voorbereidingen, in februari zijn we gestart met twaalf gezinnen. Na de zomer begint het tweede seizoen, we zijn nu al bezig met het zoeken van nieuwe gezinnen en vrijwilligers. We willen graag opnieuw met twaalf gezinnen aan de slag. Maar: hoe meer, hoe beter. Het mooiste zou zijn om door te groeien naar 20 tot 25 gezinnen. Het is zo belangrijk dat kinderen worden voorgelezen en met taal in aanraking komen. Je ziet ook dat het in de gezinnen wordt opgepakt. Moeders gaan voorlezen, kinderen vinden het leuk, langzaam maar zeker wordt het leesplezier vergroot. Ouders reageren heel positief op het project. Soms is het even wennen, want er komt toch een 'vreemde' in je huis, maar iedereen is enthousiast. Ouders willen weten hoe ze hun kinderen verder kunnen stimuleren." Het werk van de vrijwilligers beperkt zich niet tot voorlezen. De Vries: "Er worden spelletjes gedaan, gezellig gekletst en geknutseld en soms gaan de vrijwilligers met het gezin naar de bibliotheek. Die aanpak leidt tot resultaten. Soms ongemerkt. Kinderen gaan meer met taal om, leren begrippen, gaan lezen leuk vinden. Vaak gaat het om kleine dingen, maar elke stap is er een."

Celesta Hatumena is erg positief over de VoorleesExpress. "Ik las de kinderen van een vriendin al voor en toen ik van dit project hoorde, was ik meteen enthousiast. Het is erg leuk om te doen en het kost maar weinig tijd. Hooguit anderhalf uur in de week. Ik heb een commerciële baan en vind het belangrijk om daarnaast op maatschappelijk gebied een bijdrage te leveren. Ik ben een dag in de week vrij, woon vlakbij, ben gek op taal en vind het prachtig om met kinderen om te gaan. Bovendien hebben we het goed getroffen, we hebben een prima band met elkaar. Daarom wil ik komend seizoen graag bij dit gezin blijven." Moeder Sohaila juicht dat toe. "Het gaat goed, ik ben blij dat we meedoen. De kinderen leren er veel van, ik vind het belangrijk dat ze de taal goed leren."

In principe wordt voor komend seizoen gezocht naar 'nieuwe' ouders. "Maar we laten gezinnen die nog een keer mee willen doen niet zitten", zegt Nicky de Vries. Gezinnen kunnen zich via school opgeven. "We vinden het fijn als de scholen dit project steunen, maar ouders mogen zich ook zelf aanmelden." Van ouders wordt een bijdrage van tien euro gevraagd. Als dit problemen oplevert, schiet Stichting Leergeld te hulp. Gezinnen en vrijwilligers kunnen zich voor het project opgeven via voorleesexpressleerdam@debibliotheekaanzet.nl