• Duel tussen Asperen-aanvaller Hussein Dia en Vuren-aanvoerder Sjors Vonk.
• Duel tussen Asperen-aanvaller Hussein Dia en Vuren-aanvoerder Sjors Vonk. Foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie

Vuren laat het op de laatste speeldag aankomen

Belangrijke zege voor Asperen

asperen • Voor Asperen was er in de derby tegen Vuren slechts één optie: winnen. Zonder tot hoogstaand voetbal te komen, slaagde de thuisploeg in die missie: 2-0. Asperen is er echter nog niet. De slotdag gaat allesbepalend zijn voor zowel Asperen als Vuren.

De strijd om één nacompetitieticket zal op de laatste speeldag van de competitie gaan tussen Asperen, Vuren en Ameide. Asperen moet op bezoek bij De Zwerver, dat nog slechts een heel minimale titelkans heeft. Vuren en Ameide staan in Vuren tegenover elkaar. Door die laatste ontmoeting zijn IFC en Alblasserdam ondanks een klein verschil met de ploegen onder zich al veilig. Asperen zal aan een punt bij De Zwerver genoeg hebben. Een hoop mogelijke rekensommetjes, maar al met al zullen alle ploegen eraan vast houden dat ze het in eigen hand hebben.

Omzetten

Asperen hield de punten verdiend in eigen huis, hoewel de wedstrijd, zoals zoveel wedstrijden, ook anders had kunnen lopen. Het leek er in het eerste kwartier namelijk op dat vooral Vuren goed begrepen had wat de belangen waren. Al na vijftig seconden kreeg Kaj Brijder een niet te missen kans op de 0-1. Hij hoefde na een prima voorzet van Luuk van der Vliet de bal alleen maar aan te raken, maar juist dat verzuimde hij. In de minuten daarna liet Vuren nog drie aardige mogelijkheden liggen om de score te openen. Brijder schoot net voorlangs en afstandsschoten van Khalid Bendami en Bas van der Vliet gingen net naast. Trainer Ton Blom was niet blij met de start van zijn ploeg. "We begonnen superzwak aan de wedstrijd. We kwamen goed weg dat zij niet scoorden. Nadat wij het om hadden gezet, kwamen we echter beter in de wedstrijd." Vuren-trainer Ron Vlot zag dat anders. "Zij hebben het helemaal niet omgezet. Wij gingen gewoon slechter spelen."

Doodsteek

Tactische bespiegelingen laten we aan de professionals, feit is dat Asperen op voorsprong kwam. Gerard Breider miste al een goede kans (minstens zo groot als zijn bijna-naamgenoot van Vuren) voordat de bal na een corner in de kluts voor zijn voeten viel hij de 1-0 binnen schoot. Gezien de voorgaande langzame kentering niet helemaal de wereld op zijn kop, maar het bleek achteraf de doodsteek voor de wedstrijd. Vuren moest komen, maar kwam niet en Asperen wachtte op de countermogelijkheid en hoefde niet zo nodig meer. De neutrale toeschouwers hadden na die 1-0 weinig meer te zoeken in Asperen.

De doelpuntenmaker moest niet veel later het veld al verlaten. "Ik kwam verkeerd terecht en had ontzettend veel pijn aan mijn hak. Zolang ik op mijn tenen liep ging het wel, maar dat houd je ook niet lang vol", zei Breider.

Na rust probeerde Vuren het nog wel, maar de echte spirit ontbrak. "We hadden het gewoon niet vandaag", was de conclusie van de teleurgestelde Vlot na afloop. "We wilden wel winnen, maar alleen als het makkelijk ging. En dat ging het vandaag niet. Dan wordt er iets anders van je gevraagd, maar dat konden we niet brengen. Dan kun je elkaar afzeiken en dat doe ik ook heus wel, maar boos worden heeft geen zin. Ik ben wel teleurgesteld. En verbaasd over de instelling van de meeste spelers. Het was zo mak."

Luuk van der Vliet en Khalid Bendami zorgden er nog wel voor dat Asperen-doelman Dennis Rooijackers zijn kunde moest tonen, maar vlak voor tijd werd de wedstrijd aan de andere kant beslist. Doelman Tim Ritmeester zat mis en de rappe Carlo van Santen, al voor rust in de ploeg gekomen voor Breider, klaarde de klus: 2-0.

"Dit is een mooi resultaat en daar kunnen we trots op zijn", zei Blom. "Maar we zijn er nog niet. Er wacht ons bij De Zwerver een hete middag. Op De Schans win je niet zomaar. Maar het zou voor mij echt een prachtig afscheid zijn als we het op eigen kracht redden." Vuren weet wat het te wachten staat. "Natuurlijk was het fijn geweest als het vandaag al gelukt was, maar we hebben nog een kans tegen Ameide", aldus Vlot.

Maarten van Hoogevest