Bestrijding van eikenprocessierups

regio • De eikenprocessierups kruipt weer over de eiken, ook langs de wegen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Als wegbeheerder in deze regio bestrijdt Waterschap Rivierenland de rups, omdat mensen er goed ziek van kunnen worden. De rups heeft onzichtbaar kleine brandharen. Bij aanraking kunnen die leiden tot hevige jeuk op de huid, ontstoken ogen, irritatie aan de luchtwegen, duizeligheid en koorts. Vanaf mei komen de rupsen uit hun eitjes. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in een groep (processie) op zoek naar eten. Waterschap Rivierenland bestrijdt de dieren eerst door te spuiten met een biologisch bacteriepreparaat. Vanaf half juni wordt de rups, waar nodig, weggezogen. Komende week start het waterschap met het bespuiten van eiken in het gebied. Dit gebeurt vaak 's nachts om overlast voor het verkeer te beperken.


Oosterom over het levenseinde

leerdam • Dominee Ben Oosterom is dinsdag 29 mei te gast bij het Alzheimer Café Leerdam, thema is 'Levenseinde, steun en begeleiding in de laatste levensfase'. Vanuit zijn ervaring en visie gaat Oosterom in op vragen als: hoe geef je steun bij het proces dat dementie heet en hoe geef je steun in de laatste levensfase. Het Alzheimer Café Leerdam wordt georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg en de Rivas Zorggroep in het verpleeghuis Lingesteyn. De avond begint om 19:30 uur en wordt rond 21:15 uur afgesloten. Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar. De toegang is gratis.


Gezondheid van lichaam en geest

rumpt • Coen van Veenendaal geeft woensdagavond 30 mei een lezing over het thema 'Gezondheid van lichaam en geest' bij het Medisch Trainingscentrum in Rumpt. Van Veenendaal is al jaren bezig naar het zoeken van nieuwe wegen om gezondheid te bereiken. Als initiatiefnemer van Alpe d'HuZes en Inspire2Live, reist hij stad en land af om alles te leren wat er bekend is over ziekte en gezondheid. De lezing begint om 19:30 uur. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit kan via info@medischtrainingscentrum.nl, onder vermelding van naam en een telefoonnummer.