'Tour of Duty in concert' vertelt verhaal van veteranen

Bereden Wapens komen naar Leerdam

vijfheerenlanden • Hoogtepunt van de tweedaagse is het Anjerconcert door fanfare Bereden Wapens in partycentrum Het Dak.

De gemeenten organiseren de veteranendagen om hun dankbaarheid en waardering te tonen voor de inzet die de veteranen hebben verricht. Alle 300 veteranen in de drie gemeenten hebben een uitnodiging ontvangen. Inmiddels hebben ruim 75 veteranen gehoor gegeven aan de uitnodiging. Ook niet-veteranen zijn welkom.

Tour of Duty

Op vrijdagavond 15 juni presenteert de Fanfare 'Bereden Wapens' in partycentrum Het Dak verhalen van vijf veteranen in 'Tour of Duty in Concert'. De Fanfare 'Bereden Wapens' van de Koninklijke Landmacht is een toonaangevend militair orkest binnen en buiten de Krijgsmacht met maar liefst 18 professionele blazers. Met muziek vertellen zij het verhaal van militairen. De bezoekers zien videobeelden waarin de veteranen vertellen over hun werk in oorlogsgebieden welke muziek belangrijk voor hen is geweest. 'Tour of Duty in Concert' is bij uitstek interessant voor degenen die meer willen weten over de belevingswereld van 'onze jongens en meiden' op vredesmissies in het buitenland. Ook zanger Dennis Kroon, zelf veteraan, en zangeres Ingrid van Nieuwenhuizen treden op. Het concert duurt van 20:00 tot 22:00 uur.

Belangstellenden kunnen tijdens de openingstijden van de gemeentehuizen in Zederik, Vianen en Leerdam bij de balies een toegangskaartje kopen. Een kaartje kost 7,50 euro en is inclusief een consumptie. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Erkenning en waardering

De drie VHL-gemeenten benadrukten dinsdag tijdens het persgesprek nog eens dat Nederlandse veteranen erkenning en waardering verdienen. "Deze jonge of inmiddels iets oudere mannen en vrouwen hebben hun belangen, hun gezin en hun gevoel van veiligheid opzij gezet om zich in te zetten voor een betere wereld", zeggen ze in een gezamenlijk persbericht. "Ver weg of dichtbij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië of tijdens internationale missies zoals in Bosnië, Libanon, Afghanistan en Mali."

In de drie gemeenten in de Vijfheerenlanden zijn nu al diverse veteranenclubs actief. In Zederik wordt jaarlijks op de eerste zaterdag in november de Zederikse veteranenmiddag gehouden, steeds in een ander dorp. Dit jaar is Hei- en Boeicop aan de beurt. "Traditioneel hebben we dan ook de Blauwe Hap, een rijstmaaltijd met nasi en saté", zegt veteraan Ad Wiebolt. Hij is blij met de Veteranendag op 15 en 16 juni. "Het is een prima initiatief. Het zou ook mooi zijn als de veteranen een rol zouden spelen op 1 januari 2019 bij de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden."

In Leerdam en Vianen wordt maandelijks een veteranencafé gehouden. "We worden de laatste jaren ook veel meer betrokken bij evenementen", zegt Nieuw-Guinea-veteraan Henny van Zoelen. "Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens de dodenherdenking op 4 mei."