Raad Leerdam stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen

Emmalaan wordt nu echt veiliger

leerdam • In de periode 2018/2019 wordt het gedeelte tussen de bocht bij de Spoorstraat en de Prinses Irenelaan aangepakt. De gemeenteraad stelde donderdagavond een krediet van ruim twee miljoen euro beschikbaar.


Het is al jaren slecht gesteld met de veiligheid op deze doorgaande weg in Leerdam-oost. De weg, die een belangrijke ontsluitingsweg binnen Leerdam vormt, is de laatste jaren steeds drukker geworden. Door incidentele aanpassingen in de laatste jaren is het wegbeeld erg onrustig geworden. In augustus 2016 vond een dodelijk ongeval plaats op de Emmalaan, waarbij een 27-jarige fietser om het leven kwam. Daarna klonk de roep om maatregelen steeds luider. De voorstellen zijn de afgelopen 1,5 jaar besproken in een brede werkgroep, met onder meer bewoners, politie, brandweer, verschillende instellingen, externe deskundigen en de gemeente.

Fietspad

Eén van de belangrijkste ingrepen is het doortrekken van het fietspad aan de noordzijde tussen de Watertorenlaan en de bocht met de Spoorstraat. Het fietspad aan de zuidzijde wordt in z'n geheel eenrichting. Bij de bocht van de Spoorstraat komt een fiets- en voetgangersoversteek. De uitbuiging van het fietspad ter hoogte van de Oranje Nassaulaan wordt rechtgetrokken. Even voorbij deze kruising komt een voetgangsoversteek met middeneiland. De bushalte van de Oranje Nassaulaan wordt verplaatst naar de Willem de Zwijgerstraat. Op de huidige parallelweg komt een fietsstraat in één richting. Bij de kerk en Willem de Zwijgerstraat worden zes parkeerplaatsen opgeheven. Die worden gecompenseerd langs de parallelweg. Ten slotte komen er ook nog zeven haakse parkeervakken aan de Prinses Irenelaan.

Werkgroepleden Harm Middag en Gap Franken hebben destijds als eersten bij de gemeente aan de bel getrokken. Ze zijn blij dat er nu daadwerkelijk iets gaat gebeuren. "Elke maand dat we nu nog langer wachten is een maand teveel", benadrukte Middag nog eens richting de raadsleden. "Want dan loop je elk moment de kans dat er weer iemand gewond zal raken." Volgens Gap Franken is dit nog maar de eerste stap. Volgens hem gebeurt het nog regelmatig dat het verkeer met onverantwoord hoge snelheden over de Emmalaan razen. "Dat is niet acceptabel." Vooral ter hoogte van de Graafschap zullen snelheidsbelemmerende maatregelen moeten komen. "En op korte termijn zal er iets gebeuren aan de gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers."

Rondweg

De raad stemde unaniem in met het kredietverzoek. Ook raadslid Nico Gros, maar toch was hij van mening dat deze maatregelen slechts lapmiddelen zijn. "Het probleem wordt pas echt opgelost als we ook een rondweg kunnen realiseren." Volgens Mireille Horden zou het al heel veel helpen als op de A2 de verwijzing naar Leerdam zou worden weggehaald. "Het is veel beter dat het verkeer de afslag bij Everdingen neemt." "Was het maar zo simpel, dan hadden we het allang opgelost", antwoordde verantwoordelijk wethouder Teus Meijdam. "Dat is natuurlijk een taak van Rijkswaterstaat."

Meijdam verwacht dat de gemeente Leerdam een deel van het investeringsbedrag terugkrijgt via een subsidie van de provincie Zuid-Holland. De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden moet uiteindelijk beslissen over de volgende fasen van het uitvoeringsplan. De totale kosten van alle vier fasen kunnen in de duurste variant oplopen tot 4,4 miljoen euro.