donderdag 17 mei

'An Inconvenient Truth II'
19:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de nieuwste klimaatfilm van Al Gore te zien: 'An Inconvenient Truth II'. Vóór de film is er een lezing van Betuwewind. Na afloop gaat Gerlach Velthoven, oprichter van Burgerwindcoöperatie in gesprek met de zaal over lokaal duurzaam zijn. Wat betekent de film voor ons? Wat kun je zelf doen in je eigen omgeving? Wat gebeurt er in de West-Betuwe? Welke kansen biedt Betuwewind jou?

'Arjan's Big Year'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Film 'Arjan's Big Year' over de Nederlandse vogelaar Arjan Dwarshuis, die 2016 de wereld rondreisde om zoveel mogelijk vogels te spotten. Toegang: 5 euro.

'An Inconvenient Truth II'
20:00, Leerdam, stadspodium GO. Op initiatief van de werkgroep duurzaamheid van Kerk aan de Linge en in samenwerking met Team 2015 wordt GO de documentaire 'An Inconvenient Truth II' van Al Gore vertoond. De toegang tot deze avond is gratis. Inloop vanaf 20:00 uur.

vrijdag 18 mei

Voorjaarsmarkt
16:00-20:00, Waardenburg, Industrieweg 9. De hersteld hervormde gemeente van Haaften en Waardenburg organiseert weer een voorjaarsmarkt. Deze begint om 16:00 uur en duurt tot 20:00 uur. Er zijn weer veel producten en etenswaren te koop: van appelkoeken, tweedehands en nieuwe boeken tot modeaccessoires en vla van Den Eelder, maar ook zelfgemaakte jam, worsten, sieraden en kaas is op de markt verkrijgbaar.

LingeFilm: 'Lady Bird'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de de tragikomedie 'Lady Bird' te zien, over de turbulente relatie tussen een tienermeisje en haar moeder. De coming-of-age film is het veelgeprezen regiedebuut van actrice Greta Gerwig (Frances Ha). De 17-jarige 'Lady Bird' Christine zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder. Ze hoopt de dagelijkse sleur te doorbreken in het saaie Sacramento waar ze opgroeit. Een verhaal van een puber met alledaagse problemen en uitdagingen. Bekroond met de Golden Globe voor beste komedie.

zaterdag 19 mei

Rommelmarkt
09:00, Nieuwland, Zijlkade. Op het terrein van International Plywood bv & Baars Aannemerij en Transport aan de Zijlkade in Nieuwland vindt weer een rommelmarkt plaats. Bezoekers kunnen tussen 09:00 en 14:00 uur tussen de spulletjes snuffelen. De verkoop bij opbod gaat vanaf 10:00 uur van start. Er is voor elk wat wils, van speelgoed tot koffie, van boeken tot een lekker frietje, van verse bloemen tot een ijsje. De opbrengst is bestemd voor de plaatselijke kerk en het Nieuwlandse christelijke jeugdwerk.

dinsdag 22 mei

Jeu de boulesmiddag
14:00-16:00, Herwijnen, Schoutensteeg. De vereniging Senioren Activiteiten Lingewaal (SAL) organiseert een jeu de boulesmiddag op het terrein van de ijsclub in Herwijnen. De organisatie verzoekt deelnemers zoveel mogelijk om eigen ballen mee te nemen. Er zijn eventueel wel reserveballen op voorraad. Bij slecht weer is er een koersbalmiddag in het clubgebouw. Deelname is gratis voor SAL-leden, niet-leden betalen 1 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.

woensdag 23 mei

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert elke week een inloopmiddag voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van hun computer of tablet. Meer informatie over het cursusaanbod is te vinden op de website.
www.leerdam.seniorweb.nl

donderdag 24 mei

Indisch weekend
12:00-17:00, Gorinchem, verschillende locatie. Voor de eerste keer organiseert de Indische vereniging Oost en West Te Saam (OWTS) in samenwerking met Istimewa Events een pasar malam. Dit evenement vindt plaats van donderdag 24 tot en met zondag 27 mei op de Varkenmarkt, Vijfzinnen, Bloempotsteeg en in het Vijfzinnen Theater in Gorinchem. Op de Varkenmarkt en omliggende straten staan deze dagen allerlei kraampjes met oosterse specialiteiten zoals wierrook, sambal, spekkoek, kleding, houtsnijwerken en Indische snuisterijen. En natuurlijk hebben bezoekers vier dagen de tijd om te genieten van Indische maaltijden en snacks. Op twee podiums en in het culturele café in het Vijfzinnen Theater vinden optredens plaats van verschillende bands, zangers en zangeressen met een zeer gevarieerd repertoire waarop ook gedanst kan worden. Een pasar malam is een Indisch evenement wat uit het Maleis vertaald avondmarkt betekent. Omdat het in Indonesië overdag erg warm is, vinden de markten er vaak 's avonds plaats, als de temperatuur aangenamer is. verenigingowts.weebly.com

vrijdag 25 mei

GO: Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. Het is weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Er zijn uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Proeven van 5 bieren kost 12,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 26 mei

Open dag bij Lingebos
11:00-18:00, Vuren, Haarweg 7. Ruitersportcentrum Lingebos organiseert een grootse open dag. Er zijn tussen 11:00 en 18:00 uur tal van activiteiten aan de Haarweg 7 in Vuren. Zo is er om 11:00 uur een demonstratieles voor gevorderen in de binnenbak, vervolgens verzorgen de jonge talenten van het manege om 12:00 uur een demonstratie. En tussen 12:30 en 13:00 én 14:00 en 14:30 uur kunnen kinderen ritjes op de pony's maken. Door de hele dag zijn er rondleidingen waarbij belangstellenden alles te horen krijgen over het manege. Er is een terras en een kleine markt bij de kantine, kinderen kunnen zich ook nog uitleven op het springkussen of zich bijvoorbeeld laten schminken.

vrijdag 1 juni

Koor- en samenzangavond
19:30, Schoonrewoerd, hersteld hervormde kerk. Koor- en samenzangavond in de hersteld hervormde kerk van Schoonrewoerd (Pr. Amaliastr. 35) t.b.v. Stichting Kimon. Het kinderkoor 'Mattanja' uit Leerdam en het gemengd koor 'De Lofstem' uit Geldermalsen zullen daar hun medewerking aan verlenen. Ook zal er veel samenzang zijn.