• De seniorenmarkt in Asperen in 2015.
• De seniorenmarkt in Asperen in 2015. Foto: welzijn west betuwe

Ideeën opdoen tijdens seniorenmarkt

asperen • Van oefenen met een OV-chipkaartautomaat tot een APK voor rollators en van gezonde voeding tot reizen: de seniorenbeurs die op 26 mei in Asperen wordt gehouden biedt informatie over heel veel zaken die ouderen bezighouden.

Ruim veertig standhouders komen zaterdag 26 mei van 10:00-16:00 uur naar De Schildkamp in Asperen. Welzijn West-Betuwe en Stichting Welzijn Ouderen Lingewaal (SWOL) tekenen voor de organisatie.

Zorgrobot

De opzet is grotendeels gelijk aan de beurs die drie jaar geleden werd gehouden, maar natuurlijk worden nieuwe ontwikkelingen meegepikt. Een goed voorbeeld is de zorgrobot Zora die gedemonstreerd wordt. Ook is er meer aandacht voor respijtzorg: mogelijkheden om mantelzorgers te ontlasten. En, voor de leuke kant van ouder worden: twee reisorganisaties maken hun opwachting.

Toename aanbod

"We merken dat het aanbod aan producten en activiteiten gericht op ouderen toeneemt", zegt Linda Maaskant, projectleider bij Welzijn West-Betuwe. "Dat zullen de bezoekers aan de seniorenmarkt ook zien. De markt is een mooie vorm om zichtbaar te maken wat er allemaal kan, dicht bij huis. Ik denk dat de meeste bezoekers op de beurs verrast zullen worden, omdat er onderwerpen aan bod komen waar ze niet eerder bij stil hebben gestaan. Zo kan het mensen ook weer op nieuwe ideeën brengen."

Rosan Huizenga van SWOL beaamt dat. "Als je om je heen kijkt tijdens de markt, zie je wat een rijkdom er eigenlijk is aan initiatieven. Er zijn bijvoorbeeld ook steeds meer kleinschalige ontmoetingsclubjes, door mensen zelf opgezet."

Nog een greep uit het programma: zorgboerderij Nooit Gedacht uit Herwijnen geeft informatie over de mogelijkheden voor dagopvang, Tafeltje Dekje verzorgt een proeverij en er is informatie over cursussen voor computer- en internetgebruik. De brandweer maakt mensen bewust van de brandveiligheid in hun huis. Een tekenaar maakt gratis portretten van bezoekers.

Om 10:30 uur opent burgemeester Loes van Ruijven de seniorenmarkt. Daarna beginnen lezingen en instructies, zoals een presentatie van een notaris over het levenstestament, testritten met een scootmobiel, lezingen over gezonde voeding en een instructie voor het gebruik van de OV-chipautomaat zoals die op de NS-stations staan.

Deze week krijgen inwoners van Lingewaal een flyer in de brievenbus met een uitgebreid overzicht van de onderwerpen die tijdens de seniorenbeurs de revue passeren.

Alle bezoekers maken bovendien via een verloting kans op een barbecue, beschikbaar gesteld door Cobb.


Janneke Boogaard