donderdag 10 mei

De waschvrouwe vertelt
13:00-16:00, Herwijnen, GeoFort. Ooit leefden er maar liefst driehonderd soldaten, twee waschvrouwen en een generaal op GeoFort. Tijdens deze dag komen een aantal van deze personen figuurlijk weer tot leven. Bezoekers kunnen luisteren naar het verhaal van de waschvrouwe en van een generaal alles leren over gps. Aanmelden is niet nodig.

Tuinarchitect in Het Stroomhuis
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Tuinarchitecte Fhreja Deckers uit Kerkdriel vertelt over de artistieke ambities van De Tuinen van Appeltern. Daarna vertoont het Filmhuis de Amerikaanse film 'The Artist's Garden' van regisseur Phil Grabsky. Entree: 5 euro.

vrijdag 11 mei

Jaarmarkt Schoonrewoerd
08:00-21:00, Schoonrewoerd, centrum. Jaarmarkt in Schoonrewoerd. De markt is open van 08:00 tot 21:00 uur. De finale bierpulschuiven staat om 12:00 uur op het programma, de finale van de Kop van Jut is om 12:30 uur. Tijdens de jaarmarkt is er ook een expositie in de gereformeerde kerk, van 09:00 tot 12:00 uur. In de kerk is een expositie te zien van Anke Flantua van Daal en Jessica den Hartog. Ze presenteren eigen werk. De schilderijen van Anke zijn geïnspireerd op Afrikaanse landschappen. Jessica doet met haar kunst onderzoek naar het recyclen van plastic met als leidraad materiaal, kleur en techniek. Na de kerkdiensten op donderdag 10 en zondag 13 mei is de expositie ook te zien. Tijdens de jaarmarkt is er ook een expositie in de gereformeerde kerk, van 09:00 tot 12:00 uur. De Rommelschuur aan de Overheicop is ook geopend van 09:00 tot 13:00 uur. Er is een koffieterras om even uit te rusten van alle drukte. Bij de koffie is er zelfgebakken cake en taart.

Bingoavond
19:00, Herwijnen, Schoutensteeg. Bij ijsclub D'n Ouwe Wiel is er weer een bingoavond. Iedereen is welkom, de deuren gaan om 19:00 uur open. De balletjes gaan om 20:00 uur rollen.

zaterdag 12 mei

Vroege Vogelexcursie
5:51, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met een IVN-gids door het bos en de uiterwaarden van Landgoed Waardenburg en Neerijnen. Na afloop ontbijt in de Uit-spanning van Het Stroomhuis.

Coopmarkt in Hei- en Boeicop
09:00, Hei- en Boeicop. Tot 13:00 uur kunnen bezoekers terecht voor onder meer antiek en curiosa, boeken, kleding, Moederdagartikelen, speelgoed en eigengemaakte wenskaarten. Ook deze keer weer ruime keus in perkplanten als datura's, geraniums en komkommerplanten. De verkoop bij opbod start om 10:00 uur. De sponsorwedstrijd is dit jaar spijkerbroek hangen.

Jaarmarkt
09:00, Asperen, centrum. In Asperen is het alweer tijd voor de 42ste editie van de jaarmarkt. Naast de gewone kraampjes, is er dit jaar ook een kofferbakverkoop. Particulieren mogen dan zelf spulletjes verkopen vanuit de kofferbak van een personenauto. Geïnteresseerden kunnen een bericht sturen naar jaarmarkt@adastra-asperen.eu. Tijdens de jaarmarkt krijgen mensen ook de kans om kosteloos de Asperer toren te beklimmen. Ook het inwendige van de toren met gevangenis en klokverdieping is te bewonderen. Vereniging Oud-Asperen organiseert de beklimming, tussen 10:00 en 15:00 uur kan er ieder half uur een groep onder begeleiding naar boven. Het is een hele klim over een smalle steile wenteltrap, klauteraars moeten daarom goed tet been zijn. Tijdens de markt is er ook een sing-in in de hervormde kerk. Iedereen is vanaf 11:30 uur welkom om mee te zingen. Alleen luisteren mag natuurlijk ook.

Rommelmarkt
09:30-14:00, Herwijnen, Achterweg 57. De rommelmarktcommissie van de hervormde gemeente Herwijnen houdt een grote rommelmarkt. Dat gebeurt ook deze keer op het parkeerterrein van transportbedrijf Van Arendonk in Herwijnen. De rommelmarkt begint om 09:30 uur en is rond 14:00 uur afgelopen. Er is van alles te koop. Van tafels, stoelen, banken, computers, lampen, kasten en speelgoed tot elektrische apparaten, boeken, curiosa, servies, rieten manden, glaswerk, aardewerk, fietsen, spelletjes en nog veel en veel meer. Ook draait het rad van avontuur. De inwendige mens kan ruimschoots aan z'n trekken komen met onder meer poffertjes, fruit, hamburgers, snacks, vis, broodjes, koffie, fris. Ook aan de kinderen is gedacht: er zijn spelletjes. De opbrengst van de rommelmarkt is bestemd voor het groot onderhoud van de kerk.

Lentefeest
10:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. De natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een lentefeest in en rondom het natuurcentrum in Schoonrewoerd. De activiteiten zijn speciaal gericht op kinderen. Tussen 10:00 en 16:00 uur is er van alles te doen en te beleven. De Kooise zorgboerderij is net als vorig jaar aanwezig met allerlei dieren zoals lammetjes, geitjes en natuurlijk een pony. Daarnaast is er voor de allerkleinste een kabouterpad uitgezet die gewandeld kan worden. De stoere jongens en meisjes kunnen zelf een nestkast in elkaar timmeren. Dan is er nog een mogelijkheid om op zoek te gaan naar kriebelbeestjes. De ooievaar is te bewonderen door middel van de telescoop. Er zijn tuinplaten te koop die aantrekkelijk zijn voor de insecten en vlinders in onze tuinen. Daarnaast wordt er een zonnebloemwedstrijd georganiseerd voor de jeugd tot en met 12 jaar. Ook zal het Zuid-Hollands Landschap aanwezig zijn met een promotiekraam. Natuurlijk is de eigen kraam van De Vijfheerenlanden aanwezig met heerlijke sapjes en jammetjes en andere streekproducten.
www.natuurcentrum.nl

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, partycentrum Het Dak. Er is weer een Veteranencafé in Het Dak in Leerdam. Alle veteranen uit de brede omgeving zijn welkom.

Absolutely Floyd
20:30, Leerdam, stadspodium GO. De coverband Absolutely Floyd staat op het podium van GO om nummers van Pink Floyw ten gehore te brengen. De coverband bestaat uit maar liefst tien leden. Bezoekers worden getrakteerd op een hele rij klassiekers en hits uit het oeuvre van Pink Floyd. Aanvang is 20:30 uur, entree is 15 euro. Kaartjes reserveren kan via de website van GO. www.go-leerdam.nl

LingeFilm: WILD
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de documentaire WILD te zien. Vier jaargetijden volgen we daar de verhalen van het edelhart, de vos en het wilde zwijn. In de bijrollen maken we kennis met de buizerd, de raaf en de ijsvogel. De commentaarstem is van André van Duin. Vóór de film is er om 20:15 uur een korte lezing van natuurgids bij IVN West-Betuwe, Anton van der Velde. Er is ook een stand met informatie over natuuractiviteiten zoals wandelingen in de regio.

dinsdag 15 mei

Over Alaska
10:00-12:00, Vuren, cultureel centrum De Koels. Inloop Vuren krijgt bezoek van de bekende reislustige dorpsgenoot Jan Vermeulen. Hij vertelt op deze morgen over zijn reis naar Alaska. Tijdens zijn reis maakte hij een film die een goed beeld geeft van deze imposante reis. Er is deze morgen ook nog voldoende gelegenheid om een spelletje te spelen of alleen een praatje te maken of een kopje koffie te drinken. De organisatie is in handen van vrijwilligers van stichting Vuren Actief.

Rouw bij verlies partner
10:30, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Het overlijden van een partner verandert het leven voor altijd. Iedereen verwerkt op zijn of haar eigen manier het gemis. Samen erover nadenken en praten, naar elkaar luisteren en goede informatie krijgen, kunnen opbeurend werken. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw bij verlies van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Meer informatie is te verkrijgen bij Christien den Hartog via 0345-616610 of cdenhartog@welzijnwestbetuwe.nl.

Open eettafel Herwijnen
11:45, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 11 mei bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

Paranormale avond
19:30, Leerdam, Noorderberg. Paranormale vereniging PASO organiseert weer een openbare avond. De avond wordt verzorgd door Peter Coppens. Centraal deze avond staan gesloten enveloppen met een foto of voorwerp.

'An Inconvenient Truth 2'
19:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. De duurzaamheidsinitiatieven Het Nieuwe Wonen Rivierenland en de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe vertonen de film 'An Inconvenient Truth 2'.

woensdag 16 mei

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert elke week een inloopmiddag voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van hun computer of tablet. Meer informatie over het cursusaanbod is te vinden op de website.
www.leerdam.seniorweb.nl

donderdag 17 mei

'Arjan's Big Year'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Film 'Arjan's Big Year' over de Nederlandse vogelaar Arjan Dwarshuis, die 2016 de wereld rondreisde om zoveel mogelijk vogels te spotten. Toegang: 5 euro.

'An Inconvenient Truth II'
20:00, Leerdam, stadspodium GO. Op initiatief van de werkgroep duurzaamheid van Kerk aan de Linge en in samenwerking met Team 2015 wordt GO de documentaire 'An Inconvenient Truth II' van Al Gore vertoond. De toegang tot deze avond is gratis. Inloop vanaf 20:00 uur.

vrijdag 18 mei

GO: 'Hampstead'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In GO is de film 'Hampstead' te zien, deze film laat op charmante en grappige wijze zien dat liefde kan ontstaan op de meest onverwachte plekken. De Amerikaanse weduwe Emily Walters (Diane Keaton) woont aan de rand van Hampstead Heath, een groot park in Londen. Na de dood van haar man lukt het maar niet om haar leven op te pakken, ondanks de hulp van haar zoon Philip (James Norton). Haar leven krijgt een verrassende wending wanneer ze Donald (Brendan Gleeson) ontmoet, een man die in het park Hampstead Heath woont. Terwijl ze hem helpt in zijn strijd tegen de projectontwikkelaars die hem het park uit willen werken, maakt haar verdriet langzaam weer plaats voor liefde. Entree is 7,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl. www.go-leerdam.nl

zaterdag 19 mei

Rommelmarkt
09:00, Nieuwland, Zijlkade. Op het terrein van International Plywood bv & Baars Aannemerij en Transport aan de Zijlkade in Nieuwland vindt weer een rommelmarkt plaats. Bezoekers kunnen tussen 09:00 en 14:00 uur tussen de spulletjes snuffelen. De verkoop bij opbod gaat vanaf 10:00 uur van start. De opbrengst is bestemd voor de plaatselijke kerk en het Nieuwlandse christelijke jeugdwerk.

woensdag 23 mei

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert elke week een inloopmiddag voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van hun computer of tablet. Meer informatie over het cursusaanbod is te vinden op de website.
www.leerdam.seniorweb.nl