• Benjamin Meijdam (witte shirt) eerder dit seizoen in actie tegen Almkerk.
• Benjamin Meijdam (witte shirt) eerder dit seizoen in actie tegen Almkerk. Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

Heukelum moet met drie goals verschil winnen van Pelikaan

Een bijna onmogelijke opdracht

heukelum • "In de uitwedstrijd konden we het ook, dus waarom zou het bij ons thuis niet lukken?" Benjamin Meijdam houdt de moed erin. Heukelum stond lange tijd op pole-position in de strijd om de tweede periode. In de laatste twee inhaalwedstrijden verdween de goede uitgangspositie echter als sneeuw voor de zon. Na twee nederlagen tegen Roda Boys en Woudrichem zijn Heukelums kansen op de prijs behoorlijk geslonken.

Op Hemelvaartsdag maken Heukelum en Pelikaan in een rechtstreeks gevecht uit wie zich plaatst voor de nacompetitie. Pelikaan staat er een stuk beter voor. Het heeft drie punten meer en een beter doelsaldo. Heukelum zal met drie doelpunten verschil moeten winnen om nog over de Zwijndrechtenaren heen te wippen.

Met zijn vraag verwijst Meijdam naar de eerdere wedstrijd dit seizoen die door Heukelum met 1-4 gewonnen werd. Een herhaling van deze uitslag zou betekenen dat Heukelum beslag legt op de tweede periode. En waarom zou dat niet kunnen? Meijdam geeft zelf min of meer antwoord op die vraag. "Zij zaten in die eerste wedstrijd nog niet in een goede fase en nu zijn ze wel behoorlijk in vorm. Zij hebben ook echt een goede ploeg", weet Meijdam.

Scoren

Lastig wordt het dus sowieso en Heukelum had zich wel een betere uitgangspositie kunnen verschaffen. "Als we bij Roda Boys of Woudrichem één punt hadden gepakt, dan hadden we nu aan 1-0 ook genoeg gehad. En dat had in allebei de wedstrijden wel gekund." Het geloof in een kans is er bij Meijdam nog wel. "Dat houd je altijd, hoe lastig het ook gaat worden. We moeten een plan verzinnen om zoveel mogelijk doelpunten te maken en er geen tegen te krijgen."

Waar Pelikaan goed in vorm is, is Heukelum dat nadrukkelijk niet. Trainer Marco Verbeek baalt er van dat zijn ploeg de stabiliteit van eerder dit jaar verloren is. Heukelum wist al vijf wedstrijden achter elkaar niet te winnen. "Tegen Woudrichem ontbrak de overtuiging en dat kom je in dit parket terecht", zegt Verbeek. "Natuurlijk is dat jammer, maar wij zijn niet de ploeg die moet promoveren of een periode moet pakken. Pelikaan is nu echt favoriet, maar wij gaan er alles aan doen om te stunten." Die relativering is er in Heukelum dit seizoen altijd wel als het over de heel behoorlijke prestaties van het vlaggenschip gaat. Dat weet ook Benjamin Meijdam. "We zijn maar een klein ploegje en we zijn wisselvallig. Hoe dat komt is moeilijk te verklaren. Tegen nummer twee Roda Boys kunnen we winnen, maar tegen Meerkerk spelen we weer gelijk. Zij staan tweede van onderen. Eerder dit seizoen hebben we in de tweede periode een goede serie gehad, maar daar zaten ook wedstrijden bij die we niet verdienden te winnen. Dat geluk missen we nu een beetje en dan is het wel jammer dat we nu pas die inhaalwedstrijden moeten spelen. Maar dat is nou eenmaal zo."

Kansen

Als Heukelum stunt en de periode pakt, wacht na dit seizoen de nacompetitie. Meijdam vindt dat zijn ploeg voor die kans moet gaan. "Zo'n nacompetitie is altijd raar. Begin van het seizoen hebben we in de beker tegen LRC gespeeld en dat heel aardig gedaan. Daar hadden we van kunnen en moeten winnen. Misschien kan zoiets in de nacompetitie ook wel gebeuren." Meijdam weet echter ook: "In de eerste klasse hebben wij niet veel te zoeken. Maar als je erom kan spelen, ga je er natuurlijk wel voor."

Over zijn eigen seizoen is Meijdam nog niet onverdeeld tevreden. "Ik heb wel eens betere seizoenen gespeeld. Dit is nog niet mijn seizoen", zegt Meijdam. "Ik kamp nog altijd met problemen aan mijn rug. Ik moet ook wel eens een training over slaan." Ook het mentale aspect zorgt ervoor dat Meijdam nog niet het beste uit zichzelf naar boven kan halen. "Ik moet soms vrijer voetballen. Ik denk nog te veel na over wat ik doen. Nu ben ik onbewust toch bezig met wat mensen van me verwachten. Dat gebeurt niet bewust, maar zit altijd in je achterhoofd. Ik moet gewoon lekker gaan voetballen.

Maarten van Hoogevest