• Havenmeesters in de bloemen.
• Havenmeesters in de bloemen. Foto: Peter Verbeek

Havenmeesters in het zonnetje

leerdam • Burgemeester Tjerk Bruinsma heeft de drie mannen die onlangs adequaat handelden tijdens een explosie aan boord van een jacht beloond met een mooi boeket.

Ruim twee weken geleden huurde een echtpaar een jachtje. Na een korte vaartocht besloten ze te overnachten in de Leerdamse jachthaven. Toen de volgende ochtend een keteltje water werd opgezet om thee te maken voor het ontbijt deed zich rond 10:15 uur een gasexplosie voor. De vrouw werd daardoor overboord geslagen, terwijl haar man op het jacht achterbleef.

Vóór het pleziervaartuig lag het jacht 'Doener', van de familie Blom uit Nieuwegein. De man, een BHV-er die verschillende cursussen brandbestrijding en EHBO heeft gevolgd, reageerde direct. Hij hielp het slachtoffer, dat ernstige brandwonden had, aan dek, sommeerde hem om in het water te springen, en is daarna direct gaan blussen.

Johan Moot en Geert van Steijn, de vrijwillige havenmeesters, waren in de buurt toen het incident zich voordeed. "We hoorden een knal en veel gegil, en wisten wat ons te doen stond. Een van ons spoedde zich naar de plaats van de ramp, en de andere zocht telefonisch contact met de hulpdiensten. De brandweer, die hier regelmatig oefent en de situatie ter plekke kent, politie en ambulance waren razendsnel aanwezig. De arts en een verpleegkundige zijn opgehaald door een traumaheli en hebben eerste hulp verleend."

De slachtoffers zijn overgebracht naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, en maken het naar omstandigheden goed. Burgemeester Bruinsma stak zijn waardering voor het kordate optreden van de redders niet onder stoelen of banken.