Stichting koopt weer stukje Diefdijk

leerdam • Het Zuid-Hollands Landschap heeft ruim drie hectare grond langs de Diefdijk in Leerdam gekocht. Doel: de stichting wil een verbindingen tussen het noordelijke en zuidelijke deel van natuurgebied Schaayk tot stand brengen.

Volgens het Zuid-Hollands Landschap is de aankoop vooral voor de kamsalamander goed nieuws. Het leefgebied van het bedreigde diertje wordt weer een stukje groter. De koop is mede mogelijk gemaakt door steun van de Nationale Postcode Loterij en donateurs.

"Langs de Diefdijk beheren we mooie, gevarieerde natuur", vertelt René Garskamp, boswachter bij het Zuid-Hollands Landschap, met gepaste trots. "Vanaf de dijk zie je de gebieden liggen: Schaayk, het Schoonrewoerdse Wiel, Sonsbrug en De Waai. Vooral de kleinschaligheid valt op. Bloemrijke graslanden, fruitboomgaarden, hakhoutpercelen en griendjes wisselen elkaar af." Sinds 2008 kocht het Zuid-Hollands Landschap meer dan tien percelen aan langs de Diefdijk. "In de poelen die we gecreëerd hebben, zie je dat de amfibieën weer terugkomen. Langs de oevers zetten heikikkers en rugstreeppadden hun eitjes al af. Als de vegetatie zich nog wat meer ontwikkeld heeft, dan gaan de bedreigde kamsalamanders zich hier ook echt thuisvoelen." Het afplaggen van de grond en het verbreden van de slootkanten heeft het plantenleven een impuls gegeven. Bijzondere soorten als moeraskartelblad, vleeskleurige orchis en waterviolier doen het goed in dit gebied.

Voor het aankopen en inrichten van deze gronden is geen overheidssubsidie beschikbaar, omdat deze buiten het Natuurwerk Nederland vallen (de voormalige Ecologische Hoofdstructuur). Daarom is stichting het Zuid-Hollands Landschap afhankelijk van donateurs en sponsoren.


q www.zhl.nl