Bewonersavond in Dorpshuis Est

est • Mensen die ideeën hebben om het landschap rondom Est wat aantrekkelijker te maken, zijn welkom op de bewonersavond in Dorpshuis Est op woensdag 23 mei. Voor ideeën om de kern en het landschap rond Neerijnen op te kalefateren zijn dinsdag 22 mei welkom op een bewonersavond in Stroomhuis Neerijnen. Beide avonden beginnen om 20:00 uur. Om de waarden in het buitengebied verder te versterken en beter beleefbaar te maken voor bewoners start stichting Dorpstafel Est in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) het project 'Levend Landschap'. Dit is een interactief proces, waarin bewoners hun wensen en ideeën voor het landschap naar voren kunnen brengen. Jong en oud is van harte welkom om mee te denken. De avond begint om 20:00 uur.


Zuid-Holland maakt windkaart

regio • Zuid-Hollandse windmolens leveren nu 350 megawatt, de helft van de windopgave voor 2020. Alle provincies hebben met het Rijk afgesproken om gezamenlijk 6000 megawatt aan windenergie op land te realiseren voor eind 2020. Voor Zuid-Holland is de ambitie om hiervan 735,5 megawatt aan windmolens te plaatsen. Ongeveer de helft is nu gerealiseerd. De komende jaren wordt een aantal windmolens vervangen en komen er nieuwe windmolens bij. De provincie heeft een interactieve windkaart ontwikkeld die inzicht geeft in bestaande windparken, welke parken in ontwikkeling zijn en welke locaties zijn aangewezen voor windenergie. De provincie hoopt met deze kaart meer inzicht te geven in de ontwikkeling van de Zuid-Hollandse windopgave. De kaart is te vinden via de website van provincie Zuid-Holland.

q www.zuid-holland.nl


Vrijwilligers gezocht in de regio

regio • Welzijn West Betuwe zoekt op korte termijn meerdere vrijwilligers in de gehele regio. Bijvoorbeeld mensen die het leuk vinden om regelmatig een kopje koffie bij iemand - bijvoorbeeld een oudere die wat eenzaam is - te gaan doen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor dit waardevolle vrijwilligerswerk en zo in contact komen met een netwerk van collega-vrijwilligers en een coördinator die begeleiding biedt. Op de vacaturebank van Welzijn West Betuwe is de vrijwilligersvacature te vinden via alle drie de regio's. Meer informatie is te verkrijgen bij Welzijn West Betuwe via 06-18343239.

q www.welzijnwestbetuwe.nl


Nieuw: Maatje Vijfheerenlanden

vianen • SchuldHulpMaatje Vianen gaat vanaf maandag 14 mei verder als Maatje Vijfheerenlanden. De stichting gaat namelijk samen met SchuldHulpMaatje Zederik, bovendie wilde de organisatie haar namen aanpassen met het oog op de gemeentelijke herindeling. Onder de naam Maatje Vijfheerenlanden ontstaat uiteindelijk een organisatie waarbij zo'n dertig maatjes en drie coördinatoren actief zijn in het gebied van de huidige gemeenten Vianen en Zederik en alle daarbij horende woonkernen. De nieuwe naam wordt maandag 14 mei gelanceerd op een feestelijke avond in De Prenter in Vianen. Aanvang is 19:30 uur. Tijdens deze avond krijgen negen nieuwe 'maatjes' ook hun certificaat uitgereikt door wethouder Marcel Verweij.